Srbijanski mediji: U posljednjih 10 dana zadužili smo se dvije milijarde eura, a tek ćemo moliti za pare

Vlast se pohvalila da ćemo dobiti nevjerovatno povoljan kredit od Arapa u vrednosti od milijardu eura, sa kamatom od tri posto. Predsjednik Aleksandar Vučić zahvalio se Ujedinjenjim Arapskim Emiratima, te naglasio da ovakve kredite uzimaju i druge zemlje, te da će oni biti iskorišteni za servisiranje starih kredita. Na koje tačno kredite je mislio, javnost nije saznala, piše Nova.rs.

 

 

Nova.rs podsjeća da je u javnost izašla informacija da Srbija pregovara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) oko novog kredita, iako je zvanični Beograd već nekoliko puta odbijao da pravi dodatne aranžmane sa ovom institucijom.

 

 

Kako su ranije objašnjavali stručnjači, MMF traži precizne podatke i informacije na šta će sredstva biti utrošena. Upravo su „pravdanja“ MMF-u sporna za vlast u Srbiji, budući da poznata finansijaska institucija ima rigorozne procedure kontrole, zbog čega je Beograd ranije odbijao da uzima zajmove.

 

 

Dodatno, MMF podrazumjeva i određeno sprovođenje reformi, te fiskalnih rezova koje vlastima nikada ne idu u prilog.

 

 

 

 

Zaduženjima nema kraja

 

Da zaduženjima nije kraj istakao je i potpredsjednik Stranke slobode i pravde (SSP) i ekonomista Dušan Nikezić koji je objasnio da će Srbija zadužiti još 690 miliona eura na tržištu obveznica, koje su prodate direktnom pogodbom sa nepoznatim investitorom.

 

 

“Srbija se za manje od mjesec dana zadužila 1,69 milijardi eura da bi pokrila manjak u budžetu, čime će se javni dug povećati na preko 33 milijarde eura i zato novi kredit od UAE nije razlog za slavlje, kako su to pokušali da predstave državni zvaničnici”, kaže Nikezić u izjavi za “Novu”.

 

 

On napominje da ukupno zaduženje podiže obaveze države prema UAE na 2,5 milijardi eura.

 

 

„To dodatno pogoršava naš položaj u odnosu na povjerioca kome smo već poklonili nacionalnu avio kompaniju, 2 milijarde eura vrijedno zemljište u Beogradu na vodi i 500 miliona eura vrijedne oranice u PKB-u i vojvođanskim kombinatima.“, podvukao je Nikezić.

 

 

Dušan Nikezić. Emisija Utisak nedelje

 

„Nije u pitanju dogovor sa MMF, već apel za pomoć“

 

Komentarišući novi angažman sa MMF, Nikezić napominje da će on biti usmjeren na štednju, a ne razvoj i dodaje da je u pitanju apel za pomoć.

 

 

“Dolazak MMF-a je iznuđen zbog katastrofalnog stanja u javnim finansijama i uključiće dodatno zaduženje zemlje. Ne radi se ni o kakvom dogovoru o saradnji sa MMF-om, već o apelu za pomoć, jer Srbija više ne može da se zaduži na međunarodnom tržištu sa kamatom koja je manja od osam posto i može se naći u problemu da redovno izmiruje svoje obaveze”, objašnjava potpredsjednik SSP.

 

 

On ponavlja da se vlast zaduživala više nego sve prethodne, te da sada svi krediti dolaze na naplatu.

 

 

“Javne finansije su nam pred kolapsom zbog prekomjernog zaduživanja, rekordnog spoljnotrgovinskog deficita od 6,5 milijardi eura za sedam mjeseci, inflacije od 13,2 posto, rasipanju budžetskih sredstava i niza drugih negativnih pokazatelja. Ova vlast se 10 godina samo zaduživala, više nego sve prethodne vlasti zajedno, a neodgovorno upravljanje finansijama je sad došlo na naplatu. Zato smo sada prinuđeni da tražimo od MMF-a stand-by aranžman koji će, kao po pravilu, biti usmjeren na štednju, a ne na razvoj”, zaključuje Nikezić.

 

 

Ekonomista Mihailo Gajić nedavno je istakao da za “Novu” da su nova zaduživanja neophodna jer su Srbiji sredstva potrebna da vrati 5,3 milijardi eura duga.

 

 

“Milijardu eura smo uzeli ne zato što imamo puno pametnih stvari koje ćemo uraditi sa njima, već zato što dolaze na naplatu prethodni preuzeti krediti. Ove godine Srbija je kroz svoj budžet planirala deficit od 1,7 milijardi eura koje treba zapušiti, ali pored tog iznosa moramo da vratimo još oko 3,6 milijardi eura koje dolaze na naplatu. Nama je novac potreban da vratimo 5,3 milijardi eura duga”, objasnio je Gajić.

 

 

Dodao je da će Srbija u januaru na stare kredite morati da izdvoji 900 miliona eura, te da zvanični Beograd sada radi “rolover”, kojim se stari krediti servisiraju novim.

 

 

(Raport)

(371)

Srbijanski mediji: U posljednjih 10 dana zadužili smo se dvije milijarde eura, a tek ćemo moliti za pare

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-