Sponzor genocida: Dodik plaća 80.000 KM za prevođenje presude Karadžiću

Sonja Karadžić-Jovičević je kazala da je Filološki fakultet preveo oko 2.600 strana, kako bi se Karadžićev tim mogao pripremiti za ulaganje žalbe, ali da neće dati prevedeni tekst, dok ne bude uplaćena navedena suma novca.

 

Ministar pravde RS-a Anton Kasipović kazao je danas na sjednici Narodne skupštine (NS) ovog entiteta da će iz budžeta predsjednika RS-a Milorada Dodika biti plaćeno oko 80.000 KM za prevođenje presude Radovanu Karadžiću, a koju je uradio Filološki fakultet.

Naime, Karadžićeva kćerka i potpredsjednica NSRS-a Sonja Karadžić-Jovičević (SDS) je kazala da je spomenuti fakultet preveo oko 2.600 strana, kako bi se Karadžićev tim mogao pripremiti za ulaganje žalbe, ali da neće dati prevedeni tekst, dok ne bude uplaćena navedena suma novca, javlja Slobodna Bosna.

 

– Republički centar za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih je preduzeo sve korake nakon izricanja prostepene presude Radovanu Karadžiću, da bi se ta presuda dala na prevođenje, kako bi se radilo na pripremanju žalbe, koja je i predata 5. decembra – istakla je Karadžić-Jovičević.

Kasipović je kazao da ne treba razmišljati da se Filološki fakultet “natjera” da dostavi prevod presude, te rekao da će za ovu namjenu 80.000 KM biti isplaćeno iz Dodikovog budžeta.

On je, u okviru današnje tačke NSRS-a na kojoj se raspravljalo o saradnji entitetskih institucija sa sudom u Hagu u 2015. godini, istakao da “pitanje procesuiranja u Haškom tribunalu nije srpsko, nego pitanje svih građana i naroda RS-a”.

 

– Neki sudski procesi i presude mogu bitno utjecati na politička pitanja i ukupan status RS-a ili BiH – dodao je Kasipović.

(130)

Sponzor genocida: Dodik plaća 80.000 KM za prevođenje presude Karadžiću

| Slider, Vijesti |
About The Author
-