ŠPIRIĆ SAKRIO, IZETBEGOVIĆ OTKRIO: Evo zašto je smjena ministra Lučića skinuta s dnevnog reda

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je da danas nije bilo vrijeme da se ovaj dom izjašnjava o odluci predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića.

 

 

Ističući da skidanje ove tačke s dnevnog reda sjednice Doma naroda nema veze s eventualnim imenovanjem Igora Radojičića na mjesto ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara, Špirić je u izjavi novinarima rekao da je potrebno još konsultacija o Tegeltijinoj odluci za smjenu Lučića i da će nakon toga ovaj posao biti priveden kraju.

 

– Samo je napravljena mala pauza da se ne izjašnjavamo i to je stvar svake političke partije.

 

Da ćemo se izjašnjavati, sigurno hoćemo, kakvo će izjašnjenje biti, vidjećemo – konstatovao je Špirić.

 

On je ocijenio da su skidanju ove tačke s dnevnog reda kumovale mnoge izjave koje bi da prave blokade i opstrukcije, što trenutno najmanje treba BiH.

 

– Proceduru moramo završiti, tražimo još malo vremena – rekao je Špirić, ističući da delegatska inicijativa za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića potpada pod drugu proceduru.

 

Predsjedavajući ovog doma Bakir Izetbegović kazao je da izjašnjavanje o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića nije definitivno skinuto s dnevnog reda, već prolongirano.

 

Izetbegović je novinarima u Sarajevu rekao da je skidanje ove tačke s dnevnog reda današnje sjednice zatražio zamjenik predsjedavajućeg Nikola Špirić.

 

– Zamjenik predsjedavajućeg Dragan Čović i ja smo se saglasili, jer smo uvidjeli da nemamo dogovora.

 

Dali smo još nešto vremena SNSD-u da potraži kandidata koji će zamijeniti ministra za ljudska prava i biti nestranačka ličnost iz reda ostalih, afirmisan u polju zaštite ljudskih prava, kako je to dogovoreno između SDA i SNSD-a kada smo počinjali sa mandatom – rekao je Izetbegović.

 

Na pitanje da li to znači da Igor Radojičić nije kandidat za poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice, Izetbegović je rekao da je riječ o kadru SNSD-a koji, po principima koje je nabrojao, nije prihvatljiv za SDA.

 

– Inače, kao čovjek i kao političar bi bio prihvatljiv, ali nije u skladu s ovim principima – rekao je Izetbegović i naglasio da je prvo neophodno riješiti pitanje imenovanja Senada Bratića u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

ŠPIRIĆ SAKRIO, IZETBEGOVIĆ OTKRIO: Evo zašto je smjena ministra Lučića skinuta s dnevnog reda

About The Author
-