ŠOKANTNE TVRDNJE DMITRIJA KUZNECOVA: Ruskim investitorima namještani milionski tenderi u…

Republici Srpskoj…

 

 

Kuznecov je ranije rekao da su Rusi donijeli mito od nekoliko miliona maraka u BiH, što ruske službe istražuju.

 

alt

 

Dodaje da ove, ali i druge poruke, dokazuju da Keserović investitorima predlaže dokumente za tendere koji su već pripremljeni, a pri tome sami tenderi nisu još ni objavljeni.

 

„Za investitore su već svi dokumenti pripremljeni i tamo su uključene i druge kompanije kako bi sve išlo kao po pravilima“, naglašava Kuznecov.

 

Tvrdi da su on i drugi ruski investitori stalno bili u kontaktu s Keserovićem, njegovim bratom Mariom i s tadašnjim ministrom industrije i energetike RS-a Željkom Kovačevićem, čiji je Mario zet.

 

„Mogu vam poslati i prepisku, gdje smo mi u dolasku, donosimo poklone, njih trojica odgovaraju, dopisujemo se u avionu, pišu nam ko će nas čekati, na jednom veoma bliskom nivou smo bili“, kaže Kuznecov.

 

kuznecov

 

Dodaje da je značajno da mu se Keserović u početku predstavljao kao pomoćnik/zamjenik ministra energetike.

 

„Otprilike mjesec dana sam mislio da je to njegova pozicija dok nisam shvatio da to nije istina“, naglašava Kuznecov.

 

Dodaje da je sve što se tiče „Elektroinženjeringa“, koji je kupio E-RAOP, bilo samo na papiru.

 

„Sve je to bio blef. Organizovana je jedinica koja se zvala Remontna brigada, odnosno tim za popravke, to je sve bilo na papiru, samo blef“, ističe Kuznecov.

 

Keserović izbjegava da odgovori na konkretna pitanja

 

Kovačević je ranije rekao da on i njegova porodica nemaju veze s Kuznecovom iako fotografije i snimci pokazuju da su se družili čak i na jednom privatnom imanju.

 

Keserović na konkretna pitanja da li je prije prodaje E-RAOP-a dostavljao Rusima podatke o milionskim tenderima koji su unaprijed “namješteni“ za „Elektroinženjering“ kada kupi „E-RAOP“, ne odgovara.

 

Tvrdnje Kuznecova nazova nebulozom i klevetom.

 

Kuznecov na tvrdnje Kovačevića i Keserovića kaže da „nema nikakvih skrivenih motiva“.

 

„Ne plašim se nikoga i već sam 2013. godine počeo govoriti o tome, jer ja sam došao da razvijam fabriku, da svima bude bolje, nisam želio da ljudi ostanu bez novca i posla“, rekao je Kuznecov.

 

Najavio je da će uskoro otkriti i šta se desilo u Vrnjačkoj Banji, kada su Rusi predali „poklon“ ljudima iz Republike Srpske.

 

„Sve što se desilo u Vrnjačkoj Banji dešavalo se u vinskom podrumu gdje se primaju zvanični gosti, odnosno strane delegacije. Rusi su donijeli poklon koji su predali u žutoj zgradi u kojoj se primaju zvanični gosti u vinskom podrumu. U toj prostoriji smo se nalazili ja, (Sergej) Arješkin, (Valerij) Arapov, (Milan) Keserović i još tri lica“, naveo je Kuznecov.

 

Događaj o kojem on govori, poklapa se sa Međunarodnim CEDEF energetskim forumom, održanim 19. i 20. septembra 2013. godine u Vrnjačkoj Banji. Na forumusu bili Kovačević i predstavnik „Elektroinženjeringa“, što pokazuje i zvanični program foruma, ali i fotografije s tog događaja.

 

kuznecov

 

Kuznecov kaže da je Keserović bio u Moskvi početkom avgusta 2013, prije kupovine E-RAOP-a, kako bi se sve oko tog posla dogovorilo.

 

„Zato je i dolazio avionom u Moskvu. On je došao u Moskvu na dva dana, sreo se sa svim investitorima i tu je postignut konačan dogovor. Otišao je 7. avgusta 2013. Došao je sam, bio je u hotelu ‘Metropol’, to je jedan od najskupljih hotela u Moskvi. Na Crvenom trgu. On se dobro snalazio u Moskvi“, navodi Kuznecov.

 

Keserović i pitanje o „poklonu“ ignoriše, kao i pitanje da li je tačno da je prije prodaje fabrike bio u Moskvi, početkom avgusta 2013, kako bi sve bilo dogovoreno.

 

 

alt

 

Kuznecov pisao Dačiću

 

Kuznecov kaže da je o svemu pisao još 25. novembra 2013. godine lično tadašnjem premijeru Srbije Ivici Dačiću, sa molbom da se umiješa zato što u BiH nije bilo nikoga ko bi zaustavio neregularnosti u vezi s E-RAOP-om.

 

„Poslao samo pismo sa potpunim opisom svega šta se dešavalo s fabrikom E-RAOP. Tamo je izloženo sve. Nije bilo odgovora“, kaže Kuznecov.

 

kuznecov

 

Prijevod poruke upućene Dačiću:

 

“Ruska strana je ušla u dogovor zajedno sa gospodinom Milanom Keserovićem, koji je sa svoje strane dogovorio sa Vladom Republike Srpske aferu kupovine fabrike „Energoinvest“. Mlađi brat Keserovića je muž starije kćeri ministra energetike Republike Srpske. Ruska strana nije ni planirala da ostvari ulaganja u fabriku „Energoinvest“ i da isplati dugovanja radnicima. Prilikom kupovine fabrike bilo je dogovoreno… miliona eura i da će vrijednost imovine fabrike i dokumentacije biti smanjena na minimum i podijeljena na dva dijela. Prvi dio je kupovina nepokretne….“

 

U Dačićev kabinet još 25. decembra prošle godine upućen je dopis s pitanjima o Kuznecovim tvrdnjama, ali odgovora nema. Dopis je ponovno upućen 3. januara, ali na njega, također, nema odgovora.

 

Podsjećamo, Kuznecov je krajem oktobra u intervjuu za portal “CAPITAL” rekao da su predstavnici Republike Srpske dobili mito od nekoliko miliona maraka da bi Rusi ušli u kupovinu RAOP-a, da je rasprodaja imovine preduzeća bila unaprijed isplanirana, da je dobijao prijetnje uklanjanjem te da je o svemu pokrenuta istraga u Rusiji.

 

Pišu: Svjetlana Šurlan, Dejan Tovilović

 

Pogledajte video:

 

 

(Zurnal.info)

ŠOKANTNE TVRDNJE DMITRIJA KUZNECOVA: Ruskim investitorima namještani milionski tenderi u…

About The Author
-