Šojguov zamjenik ima Rolls Royce, odmara na Azurnoj obali, a žena je na rođendan spiskala 178.000 eura

Saradnici opozicionog ruskog političara Alekseja Navaljnog objavili su istragu o životnom stilu zamjenika ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Timura Ivanova. Istraga se temelji na podacima iz mailova dužnosnikove supruge Svetlane Ivanove u kojim su pronađeni računi, planovi kuća, dokumenti za jahte i vile, računi za antikvitete i nakit, detalji zabava i hiljade fotografija. Navaljnijev tim tvrdi da je pročešljao osam hiljada poruka poslanih tokom čak dvanaest godina, prenosi Medusa.

 

 

Ko je Šojguov zamjenik?

 

Svetlana Zaharova udala se za Timura Ivanova 2009. godine. Prije toga bila je supruga poduzetnika Mihajla Manioviča. Od 2010. Ivanovi su svakog augusta odlazili na Azurnu obalu i unajmljivali skupe vile i jahte. Saradnici Alekseja Navaljnog pomno su istražili period od 2013. do 2018. proučavajući Svetlanine poruke. Ustanovili su da je porodica potrošila najmanje 850 hiljada eura na unajmljivanje vila u Saint Tropezu. Za jahte su potrošili još dodatnih 250 hiljada eura.

 

 

Osim tih troškova, Ivanovi su 2011. kupili Rolls Royce Corniche iz 2001. godine i registrirali ga na firmu u Luksemburgu. Sam automobil koštao je 120 hiljada, a restauracija još 75 hiljada eura.

 

 

Skupa odjeća

 

“Prema kursu iz 2011., 120 hiljada eura iznosilo je oko pet miliona rubalja. Timur Ivanov za istu je godinu priložio sudu potvrdu o svojim primanjima koja su iznosila 112 hiljada mjesečno, odnosno 1,3 miliona godišnje. Uz to, kupio je i automobil u vrijednosti od pet miliona, naveli su u istrazi.

 

 

Njegova supruga je pak kupovala skupu odjeću i dodatke, među kojima i Dolce & Gabbana haljine u vrijednosti od 52 do 94 hiljada eura, prsten koji je koštao 98 hiljada eura, ali i antikvitete od kojih se posebno izdvaja set staklenih ptica za sedam hiljada eura. Svoj rođendan 2018. godine proslavila je u Istanbulu što je koštalo 178 hiljada eura.

 

 

Ivanov je na svoj rođendan pozvao pjevača Grigorija Lepsa i glasnogovornika ruskog predsjednika Dmitrija Peskova. Iste godine Ivanovi, Peskov i njegova supruga Tatjana Navka zajedno su otišli na odmor na Altaj, a na putovanju im je pjevao Leps.

 

 

U 2020. godini Ivanova je, prema rezultatima istrage, potrošila više od 109 miliona rubalja (1,5 miliona eura). Samo 90 miliona otišlo jena otkup polovine stana od bivšeg supruga. Stan se nalazi u centru Moskve, nedaleko od adrese na kojoj su unajmili stan. Osim ta dva stana, prema istraživanju, imaju vilu na Rubljovki i plemićko imanje iz 19. stoljeća na Prečistenki. Trošak svake od ovih nekretnina je oko 600 miliona rubalja (oko 8 miliona eura).

 

 

Vrijedne nekretnine

 

Vila je registrirana na Rusku Federaciju, a imanje na firmu Timurovog vozača. Na njemu su bili Rolls Royce Ghost od 17 miliona rubalja i Gelendvagen za 20 miliona. Račune za nakit i popravke više su puta platili drugi ljudi ili firme. Među firmama su i one povezane s Olimpsitistrojem, velikim izvođačem ruskog ministarstva odbrane koji gradi stambene zgrade u osvojenom i uništenom ukrajinskom Mariupolju. Jedna od tih firmiposjeduje seosku kuću od gotovo tri hiljade kvadrata u regiji Tver na obali Volge. Ivanova je od arhitekta primila tehničke nacrte kuće.

 

 

Supruga zamjenika ministra odbrane na Instagramu objavljuje poruke o svojoj ljubavi prema domovini i citira svećenike ruske pravoslavne crkve. U prošlosti je imala izraelski pasoš. S bivšim suprugom vlasnica je stana u Tel Avivu koji nije prijavila u svojim primanjima iako je to dužna napraviti kao supruga dužnosnika. Saradnici Navaljnog daznali su da nitko od njene odrasle djece ne živi u Rusiji.

 

 

U martu 2022., nakon ruske invazije na Ukrajinu, Ivanova je otputovala u Francusku gdje joj živi kći, a zatim i u veliku Britaniju u kojem joj sin studira. Posjetila je pariškog zlatara Joela Arthura Rosenthala, a onda u Pradi kupila odjeću za osam hiljada eura. Na ljeto su Ivanovi podnijeli zahtjev za razvod, iako nema dokaza da su stvarno prekinuli.

 

 

U oktobru je Timur Ivanov uvršten na popis sankcija Evropske unije. Njegovu suprugu nisu zadesile sankcije pa je početkom decembra još jednom posjetila kćerku u Evropi.

 

(Raport)

(54)

Šojguov zamjenik ima Rolls Royce, odmara na Azurnoj obali, a žena je na rođendan spiskala 178.000 eura

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-