SKEPTICIZAM DOMAĆIH AKTERA: Saga oko formiranja Vlade Federacije BiH, nazire li se kraj? Faktičku moć u BiH imaju…

Novo rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine ima rok od mjesec dana da imenuje entitetsku Vladu, ali je proces za sada neizvjestan, jer jedan od potpredsjednika kaže da neće dati podršku Vladi Nermina Nikšića bez SDA.

 

 

Osmorka ne želi vlast sa SDA, a u slučaju da stavovi ostanu zakovani, čvor bi mogao raspetljati visoki predstavnik.

 

 

Novi tehnički mandat Vlade Fadila Novalića, nova izvršna vlast bez SDA ili nova većina u kojoj bi participirala i ta stranka?

 

Stavovi Osmorke i HDZ-a s jedne i SDA i DF-a s druge strane, do danas nepromijenjeni.

 

 

DENNIS GRATZ, poslanik DF-a u Parlamentu FBiH

 

 

“Sam proces formiranja te vlasti je degutantan. Na određeni način proizvoljan. Određeni segmenti su zavisili bukvalno od sreće”.

 

 

LIDIJA BRADARA, predsjednik FBiH

 

 

“Čak i u prirodnom ciklusu je pomalo neprirodno da osam godina ne mijanjete ništa u jednom procesu. Mislim da bi bilo jako važno da u ovom stanju u kojem se nalazi BiH, posebno Federacija da se što prije imenuje nova Vlada Federacije”.

 

 

U strankama, potpisnicama koalicionog sporazuma, očekuju intervenciju visokog predstavnika koja bi onemogućila blokiranje procesa. Dosadašnje intervencije su uglavnom bile dan pred istek rokova, čemu se nadaju i u vezi s imenovanjem Vlade Federacije.

 

 

 

ANER ŽULJEVIĆ, poslanik SDP-a u Parlamentu FBiH

 

 

“Ja mislim da je time poslao poruku svim političarima i kada je u pitanju ovaj rok od 30 dana. On apsolutno ne želi dopustiti da živimo u nekim tehničkim mandatima u kojim se troše milijarde građana Federacije, a to ne postoji nigdje na svijetu. Mislim da ulazimo u fazu u kojoj će Međunarodna zajednica natjerati političare da rade svoj posao”.

 

 

Da je intervencija visokog predstavnika realni ishod sage, smatra politilog Danijel Vidović. Vlast će, u suprotnom, biti nemoguće formirati u skladu sa sporazumom.

 

 

DANIJEL VIDOVIĆ, politolog

 

 

“I bez obzira na skepticizam domaćih aktera, koji se očigledno ne mogu ili neće dogovoriti, upravo od američkog ambasadora nedavno smo čuli poruku da međunarodni faktor ima odgovor na eventualnu blokadu. No sačekajmo, istek roka od trideset dana”.

 

 

U tom smjeru idu izjave dužnosnika Međunarodne zajednice koji imaju faktičku moć u BiH, a to je prije svega Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

 

 


(BHRT)

(158)

SKEPTICIZAM DOMAĆIH AKTERA: Saga oko formiranja Vlade Federacije BiH, nazire li se kraj? Faktičku moć u BiH imaju…

About The Author
-