SKANDAL TRESE EU: Francuska, Njemačka i Italija izvozile oružje u Rusiju i poslije 2014. godine, uprkos embargu!

Moskva je od ovih članica Unije za 273 miliona evra kupila savremeno naoružanje koje je najverovatnije korišćeno u invaziji na Ukrajinu…

 

 

Francuska, Nemačka i Italija su Rusiji od 2014. godine prodale naoružanje vredno 273 miliona evra izbegavajući embargo koji je Evropska unija uvela Moskvi posle preuzimanja Krima!

 

 

Poštuje se neutralnost: Švajcarska rampa zbog municije

 

Švajcarska je blokirala najavljenu isporuku nemačkih oklopnih vozila Ukrajini jer bi to podrazumevalo i slanje municije koja je proizvedena u Švajcarskoj. U pitanju je municija za oklopna vozila tipa “marder”, preneo je Rojters. “Marder”, koji proizvodi nemački proizvođač oružja “Rajnmetal”, koristi švajcarsku municiju i Švajcarska je zabranila njen izvoz u zone ratnih sukoba. Švajcarske vlasti su potvrdile da su primile dva zahteva iz Nemačke o izvozu municije u Ukrajinu. – Na oba zahteva je odgovoreno negativno imajući u vidu našu neutralnost i obavezu poštovanja zakona o izvozu ratnog materijala u zone sukoba – naveli su zvaničnici.

 

Kako se navodi u analizi EU, prošlog meseca je otkriveno da su ove tri zemlje izbegle embargo pravdajući se time da su ugovori o izvozu oružja u Rusiju potpisani pre 2014. godine, kada je Rusija, posle referenduma, pripojila Krim.

 

 

Ugovori potpisani ranije

 

Kako prenosi britanski Telegraf, deo ovog oružja koje je Rusija uvezla iz zemalja članica EU koristi se u invaziji na Ukrajinu koja je pokrenuta 24. februara. U Briselu procenjuju da je najmanje deset zemalja članica unije u Rusiju izvezlo oružja i vojne opreme u vrednosti od 350 miliona miliona evra.

 

 

Nova pošiljka... Zapadno oružje za Ukrajinu

NOVA POŠILJKA… ZAPADNO ORUŽJE ZA UKRAJINU

FOTO: PROFIMEDIA / EPN/ NEWSCOM

 

 

Rekordna potrošnja u 2021. godini: Na oružje dali 2,1 bilion $

 

Švedski institut za međunarodna mirovna istraživanja (SIPRI) objavio je da su zemlje širom sveta u 2021. godini na oružje potrošile više od dva biliona dolara, što je prvi put otkad se vodi evidencija. – Potrošnja na oružje porasla je prošle godine za 0,7 odsto na 2.112 milijardi dolara – navodi se u izveštaju. Najviše su na oružje prošle godine trošili SAD, Kina, Indija, Britanija i Rusija. – Vojna potrošnja dostigla je rekordan nivo uprkos ekonomskim posledicama pandemije koronavirusa – rekao je Dijego Lopes da Silva, viši istraživač Programa vojne potrošnje i proizvodnje oružja. Primera radi, ruska potrošnja porasla je prošle godine 2,9 odsto, na 65,9 milijardi dolara, što je udeo od 4,1 odsto BDP. Veće izdvajanje za oružje omogućile su više izvozne cene energenata, što se vremenski poklopilo s pripremama za invaziju na Ukrajinu.

 

U pitanju su projektili, rakete, bombe i razne vrste oružja. Od ove sume, čak 78 odsto naoružanja i opreme u Rusiju su izvezle nemačke i francuske kompanije. Evropska unija je posle ruske aneksije Krima zabranila Rusiji “direktnu ili indirektnu prodaju, izvoz, isporuku ili transport oružja i vojne opreme uključujući municiju, naoružanje, vojna vozila, opremu za paravojne formacije kao i rezervne delove”. Ovaj embargo je stupio na snagu 1. avgusta 2014, a kompanije su se pravdale da su ugovori potpisani ranije i da moraju biti ispoštovani kako ne bi plaćale penale. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, EU je Rusiji uvela pet krugova sankcija, ali i dalje skoro milijardu evra ruske firme dobijaju svakoga dana na ime izvoza energenata u Uniju.

 

 

Ruski ambasador u SAD... Anatolij Antonov

RUSKI AMBASADOR U SAD… ANATOLIJ ANTONO

FOTO: PRINTSCREEN

 

 

Novo upozorenje za SAD: Ne snabdevajte oružjem Ukrajinu

 

Moskva je poslala notu Vašingtonu u kojoj zahteva da Sjedinjene Države prestanu da isporučuju oružje Kijevu, rekao je ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov. – Iz Vašingtona će u Kijev biti poslato oružje u vrednosti od 800 miliona dolara. To je ogroman iznos, a to ne doprinosi potrazi za diplomatskim rešenjem, niti bilo kakvom sporazumu. Naglasili smo da je neprihvatljivo da SAD snabdeva Ukrajinu oružjem i tražili smo da se ova praksa zaustavi – rekao je Antonov. Agencija TASS prenela je da je Antonov poručio da je cilj SAD da “spreče Rusiju da čvrsto stane na noge i da se čuje glas Rusije”.

 

Pitanje oružje jedno je od najvažnijih što se tiče zvaničnog Kijeva, jer ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski već nedeljama apeluje na SAD i članice NATO da Ukrajini pošalju savremeno naoružanje kako bi se suprotstavili Rusiji. Nemački kancelar Olaf Šolc žestoko je kritikovan jer je odbio da Ukrajini dostavi teško naoružanje u vidu tenkova i haubica.

 

 

Stav Nemačke

 

Šolc je izjavio da bi dopremanje ovog naoružanja Ukrajini moglo da izazove nuklearni rat i umesto toga je najavio da će vlada u Berlinu obezbediti Ukrajini milijardu evra pomoći da kupi sebi oružje. – Ne postoji pravilnik koji jasno određuje kada će Nemačka postati jedan od učesnika rata u Ukrajini – rekao je Šolc obrazlažući odluku da se ne šalje nemačko oružje Ukrajini. Na drugoj strani, SAD jedan su od najvernijih ukrajinskih saveznika. Amerika je Kijevu od početka sukoba isporučila oružje u vrednosti od 2,6 milijardi dolara.

 

(Kurir.rs)

(561)

SKANDAL TRESE EU: Francuska, Njemačka i Italija izvozile oružje u Rusiju i poslije 2014. godine, uprkos embargu!

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-