SE*S SKANDAL POTRESA SDP: Mašić u šemi s nesuđenom snahom stranačkog šefa Nermina Nikšića!

Piše: Slobodna Bosna

 

Iako Slobodna Bosna već nekoliko sedmica posjeduje ova saznanja, o cijeloj temi nismo željeli pisati držeći se uređivačkog principa da, osim u slučaju kada ne postoji viši interes, ne zadiremo u privatne živote političara i ostalih javnih ličnosti. Međutim, zbog činjenice da su posljednje seksualno-ljubavne spletke unutar SDP počele ozbiljno politički da uzdrmavaju ovu stranku, te da samim tim posredno prijete da preko SDP-a kao jedne od vodećih partija u BiH utječu i na politički život u cijeloj zemlji, smatramo da je potrebno otkriti pozadinu najnovijeg političkog sukoba koji se odvija unutar još uvijek vodeće stranke ljevice u FBiH.

 

Kanton Sarajevo potresa skandal s imenovanjem Envera Zornića, osuđenog za učešće u ubistvima tokom rata u BiH, za direktora Toplana Sarajeva kao kadra SDP-a. Odmah nakon što je objavljena ova skandalozna vijest istaknuti članovi ove stranke Lana Prlić i Vojin Mijatović, u cilju čuvanja navodnog moralnog kredibiliteta SDP-a, javno su zahtijevali da zbog ovog propusta predsjednik kantonalnog odbora SDP-a Damir Mašić podnese ostavku na funkciju.

 

No, Zornić je u ovom slučaju bio samo povod, a stvarni motiv zahtjeva za smjenu i uklanjanje leži u višemjesečnom sukobu koji se odvija između Damira Mašića i predsjednika SDP-a Nermina Nikšića. Ono što  posebno daje na zanimljivosti ovom sukobu prema izvorima upućenih pojedinaca iz stranke su ljubavno-švalerske avanture živahnog Mašića koje stoje iza njih. Naime, posljednjih mjeseci Mašić je, tvrde izvori, ušao u ljubavnu vezu s izvjesnom fitness-instruktoricom a mjegova bračna nevjera navodno je dovela i do razdvajanje od dugogodišnje supruge Sakibe. No, tu ne staju problemi koje je svojim avanturama uzrokovao SDP-ov Don Juan sa stajlingom Jale Brata. Naime, fitness instruktorica navodno je bivša djevojka Harisa Nikšića, sina njegovog stranačkog šefa Nermina Nikšića. Atraktivna fitnes instruktorica navodno se počela viđati s  Mašićem još dok je bila u vezi s  Nikšićem juniorom.

 

Zbog svega je, tvrde naši izvori, Nermin Nikšić došao u žestok sukob s Mašićem,  što je i glavni uzrok posljednjih trzavica unutar stranke. Naime, naprasna odluka Irfana Čengića da se ponovo ne kandiduje za poziciju genseka, kao i onemogućavanje Damiru Mašiću da bude imenovan na bilo koju funkciju u vrhu stranke pod izgovorom da već obnaša funkciju u kantonu, zapravo je bio manevarski pokušaj da se Mašić potpuno ukloni iz partije. Prema ovoj teoriji Čengić je žrtvovao svoju poziciju generalnog sekretara da bi za ljubav svog predsjednika od Mašića preoteo poziciju predsjednika kantonalnog odbora i tako Mašića eliminisao iz političkog života. Da bi svemu zametnuo trag, odnosno pokušao sakriti prave motive, Nikšić je formalno i javno tobože agitovao da se glasa za Mašića.

 

Sam sukob između Čengića i Mašića unutar Kantona Sarajevo, međutim, traje već znatno duži period. I opet su u pitanju žene. Ovaj put glavni protagonist je Lana Prlić, potpredsjednica i svojevrsna trojanska Helena u SDP-u. Naime, nedugo nakon učlanjenja u stranku mlađahna Lana je zapala za oko i Mašiću i Čengiću koji su se međusobno počeli nadmetati za njenu naklonost. Lana Prlić bila je sklonija Čengiću s kojim, upućeni u dešavanja unutar stranke tvrde, ima vrlo „bliske“ odnose, zbog čega se u Mašiću javio animozitet prema Čengiću, koji je rezultirao tihom podjelom sarajevske frakcije stranke na dvije struje – Mašićeve i Čengićeve. S obzirom na kasnije „ljubavne poduhvate“ koje je Mašić izvodio, razumljivo je da je Nikšić u cilju osvete, za sada bezuspješno, pokušavao iskoristiti pomoć Prlić i Čengića da se riješi Mašića.

 

Bildergebnis für irfan čengić i lana prlić
(Foto: Irfan Čengić i Lana Prlić, screenshot)

 

Podsjetimo da ovo nije prvi slučaj da ljubavna afera podijeli jednu stranku ljevice. Prije nekoliko godina istu sudbinu je doživjela Naša stranka. Tadašnji generalni sekretar ove stranke Albin Zuhrić se zbog veze sa drugom istaknutom članicom ove stranke Dinom Duraković razveo od svoje tadašnje supruge Amile Karačić, bivše SDA-ovke i današnje perjanice NVO sektora u BiH. No, zbog činjenice da je Karačić istovremeno i najbolja prijateljica Sabine Ćudić, potpredsjednica Naše stranke je zahtijevala da se Zuhrić zbog svog ponašanja ukloni iz stranke. U odbranu Zuhrića je direktno stao tadašnji predsjednik stranke Dennis Gratz, dok je Predrag Kojović stao na stranu Ćudić. Sve to rezultiralo je podjelom strankom na dvije frakcije, Kojovićeve i Gratzove, a nakon što su shvatili da su u manjini, Gratz i Zuhrić zajedno s njima bliskim kadrovima tiho su napustili stranku.

 

Naredni mjeseci će pokazati da li će i SDP imati snage da svoj vlastiti ljubavni skandal tiho prebrodi poput Naše stranke

 

(S.B.)

(1494)

SE*S SKANDAL POTRESA SDP: Mašić u šemi s nesuđenom snahom stranačkog šefa Nermina Nikšića!

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Kolumne, Slider, Vijesti |
About The Author
-