SELEKTIVNA INSPEKCIJA: Sebija štiti Muvedetu u čije vrijeme su nastala najveća dugovanja UKCS-a

Federalna uprava za inspekcijske poslove je, na zahtjev Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u prethodnom periodu izvršila sveobuhvatan i detaljan inspekcijski nadzor nad radom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za period poslovanja tokom 2015.godine, saopćeno je jučer iz FUZIP-a.  

 

– Predmet kontrola odnosio se na oblast sanitarno–zdravstvene inspekcije, inspekcije rada za oblast radnih odnosa, inspekcije za hranu, s posebnim akcentom na oblast kontrole iz nadležnosti tržišne inspekcije.

Uzimajući u obzir tešku finansijsku situaciju i akumulirani gubitak od preko 100 miliona KM s kojim posluje Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, poseban akcenat u vršenju inspekcijskih nadzora stavljen je na inspekcijsku kontrolu koju je obavljala tržišna inspekcija za period djelovanja Kliničkog centra u 2015.godini, stoji u saopćenju.

Također, navedeno je da postoje ozbiljne indicije o mogućem počinjenju krivičnog djela od strane kontrolisanih subjekata, a o čemu je Federalna uprava za inspekcijske poslove sačinila sveobuhvatnu informaciju koja će biti upućena nadležnom Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Indikativno je da se u saopćenju navodi da je akumulirani gubitak preko 100 miliona KM, dakle nastao u prethodnim godinama, a da je vršena provjera samo 2015. godine. Zašto je tako rađeno, da li će biti provjeravane i prethodne godine, koliko je inspektora vršilo provjere i koliko su vremenski trajale, ko će odgovarati za 100 miliona KM duga, pitanja su koja smo uputili FUZIP-u, ali tokom dana nismo dobili odgovore.

Novinska agencija Patria već je pisala o Muvedeti Butmir – Čedić, koja je desna ruka direktorice UKCS-a dr. Sebije Izetbegović. Tri godine Muvedeta je provela u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ brinući o finansijama, dok je Izetbegović bila direktorica. Njenim prelaskom na UKCS, vraća se i Muvedeta na poziciju šefice finansija, a tu važnu dužnost obavljala je i u vrijeme kada je na čelu UKCS bio prof. Faris Gavrankapetanović.

Paralelno sa ličnim imovinskim prosperitetom menadžmenta generalnog direktora Farisa Gavrankapetanovića trajao je i finansijski sunovrat UKCS-a. Sve veću dubiozu menadžment je nastojao nadoknaditi zakidanjem uposlenika na zaradama, regresima i drugim pravima koja imaju prema Kolektivnom ugovoru. Osoblju se nisu plaćali ni dodaci na plate za dežurstva, pripravnosti, prekovremeni rad…

Akter ovog pravno-finansijskog mobinga ponovo je Muvedeta Butmir – Čedić.  Kreira odluke o uskraćivanju navedenih prava radnika, Gavrankapetanović to potpisuje te su oni tako i direktno odgovorni za nastalu štetu koja bi mogla izaći na više od 3.000.000 KM !

Naime, toliko bi sa kamatama mogle biti teške presude iz radno-pravnih sporova.

Na sarajevskom Općinskom i Kantonalnom sudu vodi se 185 sporova u koje je uključeno preko 400 uposlenika UKCS-a i izvjesno je da će gotovo sve sporove UKCS izgubiti.

Bizarno, ali i zanimljivo u ovome je činjenica da je među prvima svoju firmu tada tužio dr. Jasmin Kapetanović, hirurg (među tužiteljima inače je najviše uposlenika hirurških disciplina) koji je aktuelni predsjednik Upravnog odbora UKCS-a.

Javna je tajna da na UKCS-u već nema čitavog niza lijekova, preparata, reagenasa za laboratorijsku dijagnostiku… zato što je direktorica Izetbegović stopirala plaćanje svega – od plina, vode, komunalija… do lijekova i medicinskog materijala pa dobavljači više i ne isporučuju robu.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Muvedeta Butmir – Čedić nositi sa dugovima u čijem je nastajanju najvećim dijelom učestvovala, ali i sa pravnom državom, odnosno da li će se FUZIP ipak pozabaviti i periodom kada je Gavrankapetanović bio na čelu UKCS-a i kada su nastala dugovanja od najmanje 98 miliona KM.

Očigledno je da se direktorica Izetbegović pobrinula da njenu desnu ruku niko ne dira, a da se krene u „lov na vještice“ samo za 2015. godinu kada su ona i Veda ( kako je odmilja zovu) vedrile i oblačile u Općoj bolnici.

(19)

SELEKTIVNA INSPEKCIJA: Sebija štiti Muvedetu u čije vrijeme su nastala najveća dugovanja UKCS-a

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-