ŠEF PENTAGONA SOLI RANU SRBIMA: “Ruske aktivnosti dosad nisu uspjele na Balkanu. To pokazuje primjer Crne Gore i Sjeverne Makedonije”!

Rusija aktivno radi na destabilizaciji Zapadnog Balkana i zato tražim da NATO objavi rat ruskim dezinformacijama koje prikazuju SAD i NATO u negativnom svjetlu, kazao je američki ministar odbrane Mark Esper najavljujući tako početak ‘žestokog medijskog rata protiv Rusije u Srbiji’, piše Vučićev Informer.

 

 

Esper, koji je imenovan za novog šefa Pentagona, kaže da ruske destabilizujuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu do sada nisu uspjele ispuniti glavne ciljeve Kremlja u regionu, što dokazuju primjeri Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Ipak, dodaje on, neophodno je da se NATO pakt ozbiljno pozabavi ruskim dezinformacijama, koje i dalje prikazuju SAD i zapadnu vojnu alijansu u negativnom svjetlu.

 

Šef Pentagona je na medijski rat protiv Rusije pozvao govoreći pred Odborom za oružane snage američkog Senata.

 

– Ruske aktivnosti dosad nisu uspjele u regionu Zapadnog Balkana. To najbolje pokazuju neuspjeli državni udar u Crnoj Gori i Prespanski sporazum u Sjevernoj Makedoniji. Misija KFOR na Kosovu pruža ključnu sposobnost za odvraćanje od ruskog uticaja, koji nastoji igrati na nestabilnost u regionu koji se istorijski posmatra kao bure baruta Evrope. Zapadni Balkan jeste važan za Evropu koja je cjelovita, slobodna i u miru sa susjedima. Istorijske tenzije i problemi balkanskih zemalja zahtijevaju da se NATO pozabavi ruskim dezinformacijama, koje i dalje prikazuju SAD i NATO u negativnom svjetlu, istovremeno podstičući sukobe na terenu – istakao je Esper.

 

Komentarajući ove navode, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan kazao je za tabloid Informer da novi šef Pentagona priča o dezinformacijama, a njegova zemlja upravo najviše širi lažne vijesti.

 

– Ruske dezinformacije kojima nas Esper plaši nismo uopšte osetili, dok su zapadne dezinformacije do krajnjih granica satanizovale Srbiju i Srbe. Američka propagandna mašinerija lansirala je lažne vesti na dnevnom nivou i do usijanja je podigla antisrpsko raspoloženje na Zapadu. Priča o tome da Rusi destabilizuju Balkan jeste izmišljena i služi samo kao povod za perfidne akcije specijalnog rata vodećih obaveštajnih službi NATO na ovim prostorima. Znamo ko su gospodari rata i mira na Balkanu i samo od njih, a ne ‘ruskih dezinformacija’, zavisi da li će biti novih sukoba – upozorava Karan.

 

Miroslav Bjegović, dekan beogradskog Fakultet za bezbjednost ‘Edukons’, ocenjuje da Mark Esper nastavlja sprovođenje stare zapadne bezbjednosne politike na Balkanu.

 

 Glavna teza te politike kaže da je Rusija odgovorna za destabilizaciju Balkana i da sve zemlje treba da joj okrenu leđa i da uđu u NATO. Zaboravili su, međutim, da srpski narod nepogrešivo prepoznaje prave namere SAD i pamti sve ono što su nam radili devedesetih godina. Nisu Rusi bombardovali i ubijali nedužne ljude i decu u Republici Srpskoj, Srbiji i na Kosovu, nego Amerikanci. Što se tiče Severne Makedonije i Crne Gore, pa te zemlje su upravo pod okriljem NATO izgubile državnost, slobodu. Više nisu svoj na svome, a njima potpuno vladaju strani element– zaključuje Bjegović.

(554)

ŠEF PENTAGONA SOLI RANU SRBIMA: “Ruske aktivnosti dosad nisu uspjele na Balkanu. To pokazuje primjer Crne Gore i Sjeverne Makedonije”!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-