Šef britanskih zračnih snaga sprema se na najgore: ‘Rusija je sve agresivnija, moji piloti treniraju zračnu borbu‘

Britanski piloti iz dana u dan treniraju sa saveznicima kako bi održali ‘borbenu oštrinu u zračnoj borbi‘

 

 

Glavni maršal britanskog zrakoplovstva, Sir Mike Wigston, izjavio je da njegovi piloti i posade iz dana u dan treniraju s britanskim saveznicima kako bi održali “borbenu oštrinu u zračnoj borbi”.

 

 

Ratni zrakoplovi, piloti i zrakoplovno osoblje Ujedinjene Kraljevine spremni su za borbu ako bi vojska ruskog predsjednika Vladimira Putina predstavljala prijetnju Britaniji ili njezinim saveznicima, rekao je čelnik Kraljevskih zračnih snaga (RAF).

 

 

Glavni maršal zrakoplovstva rekao je za Sky News u petak da rad s partnerima omogućuje britanskim pilotima “borbenu oštrinu”.

 

 

Zračna borba je situacija kada borbeni zrakoplovi, kao što su britanski F35 ili Typhoon, krenu u zračnu borbu izbliza protiv neprijateljskih brzih borbenih zrakoplova – prijetnje koja je postala surova stvarnost 21. stoljeća s ruskom invazijom na Ukrajinu, koja je ruske i ukrajinske pilote natjerala u izravne borbe jednih protiv drugih.

 

 

‘Jasna i prisutna prijetnja‘

 

Upitan kolika je vjerojatnost da RAF bude upleten u izravan sukob s Rusijom, načelnik stožera zrakoplovstva rekao je u intervjuu da je Moskva postala “sve agresivnija”.

 

 

“Moramo biti spremni na to i to je – po mojem mišljenju – najznačajnija pouka za europsku sigurnost koja proizlazi iz invazije”, rekao je Wigston.

 

 

Komentirajući znači li to da RAF mora biti spreman za borbu, rekao je kako nema sumnje u to da je Rusija najhitnija prijetnja sigurnosti Ujedinjene Kraljevine i Europe. “Samo pogledajte njezino ponašanje ne samo u Ukrajini, već i u… Gruziji prije toga… Dakle, moramo biti spremni i moramo biti spremni stati uz naše saveznike u NATO-u i braniti teritorij NATO-a – ne samo teritorij Ujedinjene Kraljevine”.

 

 

“Ne sumnjam da je to jasna i prisutna prijetnja za koju se obučavamo kako bi bili spremni. Jasno je da se nadamo kako do toga neće doći i da će odvraćanje djelovati, ali ako dođe dan da Rusija poduzme agresivan čin protiv države članice NATO-a mi ćemo biti spremni”.

 

 

Wigston je govorio na Royal International Air Tattoo (RIAT) u Fairfordu, u regiji Gloucestershire, najvećem svjetskom vojnom aeromitingu.

 

 

‘Borbena oštrina‘

 

Rat u Ukrajini ukazao je na potrebu da zračne snage budu sposobne sudjelovati u borbama. Wigston kaže da je to veliki zahtjev za koji RAF trenira.

 

 

“Ono na što se stvar svodi jest imati pilote s obukom, vještinama i iskustvom da se uhvate u koštac s bilo kojom situacijom, bilo da se radi o ispaljivanju projektila ili bliskoj zračnoj borbi”, rekao je.

 

 

“Ovdje na RIAT-u ovog se tjedna okupilo 67 šefova zračnih i svemirskih snaga. To su naši saveznici i partneri. Treniramo i radimo s tim ljudima iz dana u dan i to je ono što nam daje tu borbenu oštrinu u zračnoj borbi”.

 

 

Wigston je to izjavio nakon što je britansko Ministarstvo obrane objavilo da će njihova flota borbenih zrakoplova Typhoon biti opremljena novim radarom, kao dio ulaganja vrijednog 2,7 milijardi eura.

 

 

Radar će pomoći zrakoplovu da kontrolira zračni prostor ometanjem signala drugih zrakoplova i sustava protuzračne obrane.

 

 

The UK is 'ready' to carry out airstrikes against ISIS in Afghanistan

 

(Jutarnji)

(553)

Šef britanskih zračnih snaga sprema se na najgore: ‘Rusija je sve agresivnija, moji piloti treniraju zračnu borbu‘

| Slider, Tehnologija, Vijesti |
About The Author
-