Schmidt u Potočarima: Ko pokušava negirati genocid živi u svjesno odabranom neznanju

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se prisutnima na komemoraciji povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici te je poručio kako svakim dolaskom u Potočare osjeća veliki teret.

 

 

Taj teret, kako ističe Schmidt, naročito se odnosi na (ne)djelovanje međunarodne zajednice 1995. godine.

 

 

“Drage majke, preživjeli. Svaki put ovdje osjećam težak teret. Teret muškaraca koji su izgubili živote, starih koji su sabirali svoja postignuća, teret ljudskog roda. Osjećam i teret neuspjeha međunarodne zajednice da zaštiti one koji su bili izloženi prijetnji da će biti ubijeni”, rekao je Schmidt.

 

 

Ipak, naglasio je kako ništa od ovoga ne može ublažiti bol onih koji su izgubili najmilije.

 

 

“Ništa od ovoga neće ublažiti bol onih koji su izgubili svoje članove porodica. Međutim, možemo iskazati počast onima koji će biti danas ukopani, to je naša sveta dužnost. Možemo učiniti i to da spriječimo da se ponovo dogodi nešto slično. Ko god pokuša negirati ovo što se desilo u Srebrenici, ko god pokuša da umanji i da kaže da ovo nije bio genocid i umanjiti broj žrtava, razmjer zločina, živi učahuren u svjesno odabranom neznanju. Ono što se dogodilo ovdje prije 27 godina bilo je jedinstveno u historiji rata u BiH. Tačno je da je zločin pažljivo dokumentovan, da je izgrađen Memorijalni centar, da su počinioci kažnjeni. To ne bi bilo moguće bez posvećenosti onih koji su posvetili živote na čuvanje sjećanja. Zahvaljujem vam se”, poručio je Schmidt.

 

 

 

Na kraju svog govora, naglasio je kako je potrebno raditi na tome da Srebrenica postane grad nade.

 

 

“Trebamo raditi sada da pomognemo sljedećoj generaciji da Srebrenica postane grad nade. OHR je usvojio ozbiljan zaključak i provest će svoju obavezu. Moramo se sjetiti i drugih mjesta u BiH, moramo raditi ka očuvanju sjećanja. Sjećamo se svih onih koji su nasilno stradali u ovoj zemlji, svake žrtve čiji je život ugašen. Svaki pokušaj da se opravda pokolj nevinih žrtava nikada ne može biti opravdano. Lekcije koje smo naučili u Srebrenici, ne smiju biti zaboravljene. Politika mržnje i straha ne donosi ništa osim patnje i nesreće”, zaključio je Schmidt.

 

 

Christian Schmidt (Foto: T. S./Klix.ba)

 

(Klix)

(447)

Schmidt u Potočarima: Ko pokušava negirati genocid živi u svjesno odabranom neznanju

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-