SAD potpisale novi ugovor o raketama za Patriot vrijedan 4,5 milijardi dolara

Američki gigant odbrambene industrije Lockheed Martin Missiles and Fire Control dobio je ugovor vrijedan 4,5 milijardi dolara za sisteme raketa Patriot, objavio je Pentagon u petak.

 

 

 

Višegodišnji ugovor pokriva 870 projektila PAC-3 MSE i pripadajući hardver.
Odluka o produženju proizvodnje ima za cilj jačanje sposobnosti zemlje da podrži vlastite vojne snage, kao i one njenih saveznika u inostranstvu, uključujući Ukrajinu, navodi se u saopštenju.

 

 

Kijev navodno ima najmanje četiri sistema Patriot, koje su obezbijedile SAD i Njemačka.

 

 

Holandija je u maju pokrenula zajedničku inicijativu za isporuku još jedne baterije protivvazdušne odbrane, pozivajući druge nacije da doniraju odvojene sastavne delove. Španija, Grčka, Rumunija i Poljska imaju Patriote na raspolaganju, ali su do sada odbijale da ih doniraju Ukrajini.

 

 

Ranije ove godine, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je video snimak uništenja jedne od ukrajinskih baterija Patriot. Istovremeno, izvori bliski situaciji na frontu rekli su za TASS da su tri američka lansera protivvazdušnog raketnog sistema Patriot uništena taktičkim raketnim udarom u Donjeckoj Narodnoj Republici

 

 

U aprilu je ukrajinski lider Vladimir Zelenski zatražio 25 jedinica Patriot za pokrivanje potreba zemlje u vojnom sukobu s Moskvom.

 

 

Kremlj je više puta upozoravao da vojne isporuke Ukrajini iz SAD i drugih neće spriječiti Rusiju da ostvari svoje ciljeve, već samo produžiti sukob. Moskva je naglasila da isporuka oružja, razmjena obavještajnih podataka i obuka ukrajinskih vojnika znači da su zapadne nacije direktno uključene u sukob.

 

 

Ranije ove sedmice, Financial Times je izvijestio da je američki odbrambeni sektor uživao u “bumletu” municije zbog ogromnih paketa pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, ali da održivi rast u sektoru nije zagarantovan.

 

(Logično)

(178)

SAD potpisale novi ugovor o raketama za Patriot vrijedan 4,5 milijardi dolara

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-