RUSKI STRUČNJAK: Korona je sve OBRNULA – Uništila dosadašnji globalni poredak i partnerstvo SAD i EU

Stručnjak Vjačeslav Holodkov primetio je uticaj pandemije koronavirusa na promenu odnosa između Sjedinjenih Država i zemalja Evropske unije.

 

 

 

U pozadini razvoja pandemije korovirusa COVID-19, odvija se samoizolacija evropskih zemalja koje su do tada već okusile plodove zapadne globalizacije.

 

 

Ova okolnost može na kraju dovesti do nagle promene političke situacije u svetu i radikalne revizije budućih odnosa između Sjedinjenih Država i njihovih evropskih saveznika.

 

 

Slično mišljenje izrazio je načelnik sektora međunarodnih ekonomskih organizacija Centra za ekonomska istraživanja RISI Vjačeslav Holodkov.

 

 

Stručnjak je istakao da su strani mediji već uvideli činjenicu da pandemija COVID-19 zapravo zaustavlja razvoj procesa globalizacije.

 

 

Zemlje EU, za koje se pokazalo da su izolovane ne samo od SAD-a, već i jedna od druge, sada su primorane da se više oslanjaju na sopstvene resurse, kao i da sprovode politiku zasnovanu na nacionalnim interesima.

 

 

U ovoj situaciji uticaj SAD-a počinje da bledi. Upečatljiv primer takvog razvoja događaja bila je skandalozna priča o pokušaju Amerikanaca da od Nemaca steknu pravo na razvoj vakcine protiv virusa COVID-19.

 

 

Kao rezultat toga, takva demonstracija „superegoizma Amerike“ izazvala je toliko veliko negodovanje Evropljana da su čak i zvaničnici Savezne Republike Nemačke javno osudili takve tajne igre država.

 

 

„Takav cinizam šokirao je svet – mnogi sada na Vašington gledaju drugačije nego pre dva meseca“, primetio je Holodkov.

 

 

Istovremeno, istakao je da u Italiji, koja je postala epicentar zaraze u EU, nijedan od saveznika nije pružio stvarnu podršku u borbi protiv pandemije, i kao rezultat toga, pomoć je stigla od Ruske Federacije i Kine.

 

 

U tom kontekstu, ekspert je rekao: „Svaki sebičan potez zapravo prestavlja slabljenje pozicije i uticaja na svet. SAD su blokirale granice čak i za Evropljane – njihove glavne saveznike. Neće im to Evropa zaboraviti. “

 

Webtribune.rs

(567)

RUSKI STRUČNJAK: Korona je sve OBRNULA – Uništila dosadašnji globalni poredak i partnerstvo SAD i EU

| Slider, Vijesti |
About The Author
-