Rusija bijesna zbog novog poteza Poljske: “Odluka je provokativna i bez presedana”

Rusija je osudila i ocijenila provokativnom odluku službene Varšave, koja je odbila dopustiti ruskome ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da uđe na njen teritorij. Lavrov je trebao sudjelovati na sastanku šefova diplomatija OESS-a. “Odluka Poljske (…) je provokativna i bez presedana”, stoji u saopštenju ruske diplomatije.

 

 

“Varšava na ovaj način diskreditirala samu sebe”

 

 

“Ne samo da je Varšava na ovaj način diskreditirala samu sebe, već je nanijela nepopravljivu štetu autoritetu cijele Organizacije” za evropsku sigurnost i saradnju, stoji u saopštenju. Poljska, koja početkom decembra organizira ministarski sastanak OESS-a, jučer je objavila da je Sergeju Lavrovu ulazak na poljski teritorij odbijen.

 

 

“Očekujemo da Ruska Federacija izabere članove svoga izaslanstva u skladu s važećim propisima”, rekao je AFP-u pouzdani izvor iz rotirajućeg poljskog predsjedništva OESS-a. Isti izvor je kazao da rusko izaslanstvo ne bi trebalo na sastanke slati “​​osobe koje je Europska unija sankcionirala” nakon ruske ofanzive na Ukrajinu pokrenute 24. februara, a među njima je i Sergej Lavrov.

 

 

 

 

Rusija: “OESS ovakve odluke guraju prema ponoru”

 

“Uvjereni smo da svi razumni političari dijele rusko stajalište – takvi su potezi neprihvatljivi”, objavila je ruska diplomatija. “Ovakve destruktivne odluke Poljaka (…) guraju OESS prema ponoru”, rekao je izvor. Uz to optuživši OESS da se pretvorio u “poligon za antiruske vježbe”.

 

 

Sastanak 57 ministara vanjskih poslova Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju održat će se 1. i 2. decembra u Lodzu, gradu u centralnoj Poljskoj. Rusko izaslanstvo predvodit će ruski ambasador pri OESS-u Aleksander Lukaševič, saopštila je Moskva.

 

 

Sjedište OESS-a je u Beču još od osnutka 1975. na vrhuncu hladnoga rata. A svrha organizacije je promicati dijalog između zemalja Istoka i Zapada.

 

 

Godišnji ministarski sastanak OESS-a, na kojemu u uobičajenim okolnostima Lavrov redovito sudjeluje, centralni je događaj ove međunarodne organizacije. Prilika je to da ministri vanjskih poslova razmotre rad OESS-a u svim područjima njegova djelovanja.

 

(Raport)

(247)

Rusija bijesna zbog novog poteza Poljske: “Odluka je provokativna i bez presedana”

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-