RUSI ZAPRIJETILI MILIJARDERU ELONU MUSKU: Starlink bi mogao postati “legitimna meta odmazde”

Iako nije konkretno spomenuo sam SpaceX, jasno je kako je mislio upravo na Muskovu kompaniju.

 

 

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, u pomoć Ukrajincima uskočio je Elon Musk. On im je poslao 12.000 terminala za Starlink i omogućio im pristup SpaceX-ovom satelitskom internetu.

 

 

Dok su mu Ukrajinci zahvalili što im je omogućio pristup mreži i u mjestima u kojima je uništena internetska infrastruktura, taj potez nije dobro prošao u Rusiji.

 

 

Tokom nedavnog sastanka radne grupe Ujedinjenih naroda o smanjenju svemirskih prijetnji predstavnik ruske delegacije Konstantnin Vorontsov upozorio je na “ekstremno opasan trend” korištenja svemirskih tehnologija tokom ratnih sukoba.

 

 

Spomenuo je kako SAD i njihovi saveznici koriste elemente civilne i komercijalne infrastrukture postavljene u svemiru u vojne svrhe. Iako nije konkretno spomenuo sam SpaceX, jasno je kako je mislio upravo na Muskovu kompaniju.

 

 

 

 

Naglasio je kako je ta provokativna upotreba civilnih satelita prema Ugovoru u svemiru upitna jer se prema njemu svemirska tehnologija može koristiti isključivo u mirovne svrhe te očekuje strogu osudu od strane međunarodne zajednice.

 

 

Također, poslao im je i upozorenje kako bi zbog takvih akcija i indirektne uključenosti u vojne sukobe ta “kvazi-civilna infrastruktura” mogla postati “legitimna meta odmazde”.

 

 

Na te je optužbe odgovorio i Musk putem Twittera, te napisao kako je upotreba Starlinka namijenjena isključivo za mirovne svrhe.

 

 

 

 

Problema s Muskovim satelitskim internetom nemaju samo Rusi, već i Kinezi te je nedavno u javnost procurio dokument znanstvenika povezanih s kineskom vladom u kojem se naglašava potreba razvoja tehnologija i metoda kojima bi mogli uništiti Starlinkove satelite koji predstavljaju skrivene opasnosti i izazove Kini, piše Tech Spot.

 

(SB)

(411)

RUSI ZAPRIJETILI MILIJARDERU ELONU MUSKU: Starlink bi mogao postati “legitimna meta odmazde”

| Foto/Video, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-