Rusi podivljali kad su čuli šta se sprema, pa Medvedev uputio opasne prijetnje: Zemlja gori, a cement se topi

Kremlj je objavio da su ambicije Ukrajine da uđe u NATO prijetnja sigurnosti Rusije i da je stoga nužna “specijalna vojna operacija” u Ukrajini, kako Moskva naziva invaziju na susjednu zemlju.

 

 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je ideja Ukrajine da se priključi NATO-u “glavna prijetnja” Rusiji, koja “naglašava važnost i hitnu potrebu da se osiguraju naša sigurnost i nacionalni interesi”.

 

 

Prije nego što je Rusija u februaru poslala hiljade svojih vojnika u Ukrajinu, Moskva je tražila pravna jamstva da Ukrajina nikad neće biti primljena u Sjevernoatlanski savez.

 

 

 

 

Ukrajinska vlada je u utorak predstavila sigurnosne garancije koje smatra nužnima za svoju zemlju nakon što sukob s Rusijom završi.

 

 

Plan u Kijevu su u utorak predstavili čelnik predsjednikove administracije Andrij Jermak i bivši glavni sekretar NATO-a Anders Fogh, a njime su predviđeni oružje i poduka koje Ukrajina traži od svojih zapadnih saveznika kako bi svoj suverenitet mogla braniti i u budućnosti.

 

 

Plan predlaže da više evropskih zemalja, uz SAD, Kanadu, Australiju i Tursku, bude jamac sigurnosti Ukrajine te da se nastavi s naporima da se Ukrajina pridruži NATO-u.

 

 

Iako je Ukrajina na početku ruske invazije u zamjenu za prekid vatre nudila odustajanje od svog Ustavom propisanog cilja pridruživanja NATO-u, iz Kijeva sada kažu da ih zanima isključivo punopravno članstvo, a ne labavija sigurnosna jamstva.

 

 

No bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je postao jedan od najglasnijih zagovaratelja rata među političarima u Rusiji, rekao je da bi ukrajinski zahtjevi mogli rezultirati “trećim svjetskim ratom”.

 

 

 

 

Medvedev je na Telegramu naglasio da bi pridruživanje Ukrajine NATO-u obvezalo druge članice na odbranu Ukrajine.

 

 

Dodao je i da NATO, ako se nada da će tako oslabiti Rusiju, može očekivati da će vidjeti kako “Zemlja gori, a cement se topi”.

 

(Raport)

(336)

Rusi podivljali kad su čuli šta se sprema, pa Medvedev uputio opasne prijetnje: Zemlja gori, a cement se topi

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-