Reakcije na Radojinu zabranu: Ne možeš biti “neutralan”, budi na strani istine!

Nakon što je Faktor jučer prvi objavio da je urednik Informativnog programa BHT-a Marko Radoja zabranio voditeljima te TV kuće da u studiju nose Cvijet Srebrenice, uslijedile su brojne reakcije kako bh. javnosti, tako i novinara i medijskih profesionalaca.

 

Radojina naredba voditeljima javnog servisa da na 23. godišnjicu genocida u Srebrenici ne smiju nositi Cvijet Srebrenice kao simbol sjećanja na više od 8.000 žrtava ubijenih jula ‘95. izazvala je stotine osuda i komentara na društvenim mrežama.

 

– Novinari profesionalci, makar zbog Nine smo danas morali imati cvijet. Cvijet je simbol sjećanja. Žrtva genocida, nepristrasni, neutralni i heroj-naš kolega Nino – napisala je na svom Facebook profilu Arijana Saračević-Helać, poznata bh. novinarka i ratna reporterka, uz snimak novinara Nine Ćatića i njegovog posljednjeg javljanja iz Srebrenice, 10. jula 1995. godine.

 

 

Odluku Marka Radoje, koju on pravda “neutralnošću” i složenom političkom situacijom u državi, komentirala je i profesorica dr. Lejla Turčilo sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

 

– Grozan mi je argument da se cvjetić ne nosi zbog naše politike. Kakve veze politika ima? Cvjetić je ljudski simbol podsjećanja na 8372 ubijenih. I kakav je to argument “a šta kad bude Dan RS?” Je li to isto?! Nećeš da nosiš cvijet, ok. To govori o tebi. Ali, kad doneseš odluku da to ne smiju ni drugi da se neko ne bi uvrijedio zbog tog što ga podsjeća na najveći zločin 20. stoljeća, to nije neutralnost. To je stav. Stav da je važnije brinuti o osjećanju zločinca, nego žrtve. Stav da je važnije ne zamjeriti se živima koji su te doveli tu gdje si, nego mrtvima koji svakako ne mogu ustati da ih u oči pogledaš. I nek’ se ne brani “kolega” argumentom da se on pita sve bi bilo oblijepljeno cvjetovima… pita se. I još nešto, voljela bih znati kako je stav o neutralnosti branio na AJB (Al Jazeera Balkans)? Ili se za katarske novce može i ne biti neutralan. Helem, da ne dužim, jednom riječju: dno! – napisala je Lejla Turčilo.

 

Ona je objavila i video čuvene CNN-ove novinarke Christane Amanpour, koja je devedesetih godina izvještavala iz opkoljenog Sarajeva. U videu Amanpour govori o tome da u situaciji kada jedan narod vrši agresiju na drugi zbog njegove nacije ili vjere, novinar ne može ostati “neutralan”, već isključivo i jedino biti u službi istine.

 

 

U diskusiju na društvenim mrežama uključila se i Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari.

 

– I tako to krene: sa bezazlenim zahtjevima ( hajdemo zabraniti objavu saopćenje BH novinara ili Sindikata BHT), pa onda terminologija (oko Kosova i karaktera rata u BiH) pa dođemo do krupnih uredničkih promašaja i nemoralnih postupaka kakav je ovaj oko cvijeta za žrtve Srebrenice. Ni jedan od tih postupaka nema nikakve veze sa profesionalnim novinarstvom u multietničkim zajednicama i postkonfliktnim društvima, ali su ipak imali dovoljan broj sljedbenika… – napisala je, između ostalog, Rudić na Facebooku.

 

Kako nezvanično saznajemo, Marko Radoja jučer je e-mailom obavijestio svoje nadređene da je otvorio bolovanje, pa se tako jutros nije pojavio na poslu.

 

Izvor: Faktor

(294)

Reakcije na Radojinu zabranu: Ne možeš biti “neutralan”, budi na strani istine!

About The Author
-