RAZOČARENJE U RUSIJI NAKON ODLUKE UEFA-e: “Politika bi trebala biti izvan sporta”

Napravljeno je sve po najvišim kriterijima, a to se odnosi i na sigurnosni aspekt. Vjerujemo da je ova odluka donesena zbog političkih razloga, a naš Savez se uvijek vodio time da je sport izvan politike i zato se ne možemo složiti s ovim”, rekao je predsjednik ruskog nogometnog saveza Alexander Djukov.

 

 

Vanredni sastanak Izvršnog odbora UEFA-e, zakazan nakon nastavka ruske agresije i okupacije Ukrajine, rezultirao je s nekoliko važnih odluka, a glavna je da se Rusiji oduzelo domaćinstvo finala Lige prvaka, nakon čega su uslijedile reakcije iz Nogometnog saveza ove zemlje.

 

 

Utakmica za europski naslov igrat će se 28. maja na pariškom Saint-Denisu umjesto u Sankt-Peterburgu. Ujedno je odlučeno da će ruski i ukrajinski klubovi i reprezentacije do daljnjeg utakmice UEFA-inih natjecanja igrati na neutralnim terenima. UEFA je istaknula da su zbog situacije u Ukrajini mogući novi izvanredni sastanci i odluke.

 

 

“Rusija je dugo pouzdani partner UEFA-e”

 

 

“Ruski nogometni savez je dugo bio UEFA-in pouzdani partner, ne samo u ispunjavanju obaveza, nego i u sveobuhvatnoj podršci u implementaciji novih projekata i održavanju velikih takmičenja”, rekao je predsjednik ruskog nogometnog saveza Alexander Djukov za službenu stranicu Saveza.

 

 

Djukov se nalazi u UEFA-inom izvršnom odboru, a ujedno je i CEO Gazproma. On tvrdi da bi Rusi ispunili najviše kriterije za održavanje finala Lige prvaka u Rusiji i razočaran je zbog odluke UEFA-e da promijeni stadion.

 

 

“Politika bi trebala biti izvan sporta”

 

 

“Najvažnije i najprestižnije od spomenutih takmičenja je bilo finale Lige prvaka u St. Petersburgu za što pripreme traju već dugo.

 

 

Napravljeno je sve po najvišim kriterijima, a to se odnosi i na sigurnosni aspekt. Vjerujemo da je ova odluka donesena zbog političkih razloga, a naš Savez se uvijek vodio time da je sport izvan politike i zato se ne možemo složiti s ovim”, rekao je i dodao:

 

 

“Ne podržavamo ni odluku da se utakmice u kojima učestvuju ruski klubovi igraju na neutralnom terenu jer krše sportske principe i u suprotnosti su s interesima igrača, trenera i navijača.

 

 

Uvijek smo spremni dati sve potrebne garancije da će se međunarodne utakmice u Rusiji organizirati na najvišem nivou uz maksimalnu sigurnost.”

 

(SB)

(26)

RAZOČARENJE U RUSIJI NAKON ODLUKE UEFA-e: “Politika bi trebala biti izvan sporta”

| Skandal, Slider, Sport, Vijesti |
About The Author
-