Ramzan Kadirov šokirao Kremlj najavom ostavke. Evo šta se krije iza toga…

Ramzan Kadirov, čečenski ratni vođa i jedan od najvećih pobornika ruske invazije na Ukrajinu, izjavio je da je njegovo vrijeme došlo kraju i da želi dati ostavku, prenosi Telegraph.

 

 

U videu na svom Telegram kanalu, Kadirov je rekao da je bio predsjednik Čečenije na 15 godina i da ne želi prolongirati svoj mandat.

 

 

“Imamo poslovicu među Kavkazancima, Čečenima. Koliko god da je gost cijenjen i dugo iščekivan, ako ode na vrijeme, time ugodnije”, rekao je u videu snimljenom u svojoj raskošnoj palači u Groznom. “Mislim da je i moje vrijeme došlo”, poručio je Kadirov, inače revni korisnik društvenih medija.

 

 

Podsjećamo, Kadirova je još 2007. Vladimir Putin promaknuo u čečenskog čelnika i sve od tada je veoma poklonički i vokalno podržavao ruskog predsjednika, agresivno podupirući i invaziju na Ukrajinu.

 

 

Inače, zanimljivost: Kadirovljev otac, Akhmat, borio se protiv ruskih snaga u prvom čečenskom ratu sredinom 90-ih, da bi nekoliko godina kasnije promijenio stranu.

 

 

Putin ga je postavio za čečenskog vođu 2000., ali je skončao od napada granatom četiri godine kasnije.

 

 

Zapadni analitičari prilično su iznenađeni ovom Kadirovljevom najavom. Samuel Ramani, saradnik na londonskom Kraljevskom institutu ujedinjenih službi za odbrambene i sigurnosne studije komentirao je da bi potencijalni odlazak čečenskog vođe prilično naštetio Putinovim ambicijama: “Ovo je drastična promjena tona jer je prije samo nekoliko dana Kadirov izjavio da su čečenske jedinice spremne za napredovanje sve do Evrope.”

 

 

Drugi su analitičari skeptičniji. “Iste je stvari govorio i prije”, izjavio je Ivan Klyszcz, analitičar za Sjeverni Kavkaz, koji radi na Univerzitetu Tartu u Estoniji. “Ovakve proklamacije obično stižu u trenutku kada nešto želi izvući od Putina, u najmanju ruku javni izraz podrške!”

 

 

Unatoč zastrašujućoj reputaciji, čečenski se borci i nisu pokazali osobito uspješnim na ukrajinskoj fronti. Sukobili su se i s ruskim jedinicima u Donbasu, a po medijima ih ismijavaju da su “Tik-Tok vojnici” koji petljaju s oružjem i pucaju po praznim zgradama,  o čemu je Jutarnji već pisao.

 

 

<p>Ramzan Kadirov/ čečenski borci</p>

 

 

Niti jedna ruska postrojba u Ukrajini nema toliko videooperatera i objava na društvenim mrežama kao tzv. kadirovci, čečenski “dragovoljci” i plaćenici, koji su zbog toga dobili naziv “Tiktok vojnici”, piše na The Insideru ruski analitičar Džambolat Šalinski.

 

 

Društvene mreže pune su “herojskih” podviga Kadirovljevih plaćenika, iako se tvrdi da oni ili služe kao topovsko meso ili su, pak, uglavnom pozadinci ili drugi, treći ešalon ruske vojske. Unatoč tome, već su se iskazali u zločinima koje su počinili nakon ulaska na okupirana područja. No, nisu uvijek oprezni, pa se u javnosti pojave i snimke zločina koje su počinili na ulicama kijevskog predgrađa Buče ili mučenja ukrajinskog zarobljenika od strane pripadnika bojne Ahmat (dobila je ime po ocu Putinova vladara Čečenije Ramzana Kadirova) Očura Suge Monguša. U Ukrajini ratuje i Ruslan Gerejemav, jedan od sudionika ubojstva ruskog liberalnog antiputinovskog političara Borisa Njemcova doslovce pod zidinama Kremlja.

 

 

image

Kozački borac u regimenti nazvanoj po Kadirovljevom ocu instalira sovjetsku zastavu na osvojeni teritorij

 

 

Snimke “pobjedničkih pohoda” kadirovaca uredno se svakodnevno pojavljuju na raznim društvenim mrežama, često loše režirane, navodi portal, od toga kako pucaju po praznim zgradama, pretrčavaju po ruševinama ili, pak, kako iz njih izvlače civile koje je svojim djelovanjem u podrume i potjerala ruska vojska. Kadirovljevi plaćenici sposobni su, kažu, samo za teroriziranje mirnih stanovnika na okupiranim područjima, a i pripadnici vojske paradržavnih tvorevina Doneck i Luhansk izražavali su nezadovoljstvo “ratnim uspjesima” kadirovaca koji se, prema njihovu mišljenju, “kite tuđim perjem” zbog dobre “Tiktok produkcije”.

 

 

image

Notorni ‘kadirovci‘

 

 

Od početka rata Kadirov je u Ukrajinu poslao više od 2500 “dragovoljaca”, odnosno plaćenika, ali i svojih oponenata koji su tamo nasilno poslani. Među njima je, kako navodi oporbeni čečenski bloger Hasan Halitov, imam Muhamed Hijtanajev kojega su nedugo nakon dolaska u Ukrajinu zarobile ukrajinske snage. The Insider napominje kako među kadirovcima uočljivo nema njegovih rođaka. Jedna od spornih stvari svakako je i to što ruska propaganda nastoji dokazati da je “rat u Ukrajini ispravan i s islamske točke gledišta”. Čečenski muftija Salah Mežijev govori da je rat u Ukrajini zapravo džihad, da je ratovanje u Ukrajini “sveta obveza muslimana” i da pogibijom u Ukrajini – idu u raj.

 

 

image

Zapovjednik specijalne čečenske policije Zamid Čalaev

 

 

Prema izvorima The Insidera, kadirovci su prilično izdašno nagrađeni za ratovanje u Ukrajini – dobivaju oko deset tisuća eura, ali tim novcem moraju platiti i dio opreme jer dobiju samo najosnovnije stvari. Pola iznosa dobiju odmah, a ostatak kada dođu u Ukrajinu. Obećani su im i bogati bonusi koji se, kako kažu sugovornici portala, ne isplaćuju. Unatoč tome, Šalinski navodi da je u postrojbi vrlo prisutno dezerterstvo.

 

 

Među kadirovce se ubrajaju tzv. naftni puk, odnosno pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Čečenije, specijalnih snaga Čečenije (OMON) te bataljuna Sjever i jug. Pripadnici bataljuna Sjever sudjelovali su u likvidaciji Borisa Njemcova.

 

 

image

Vježbe čečenskih vojnika

(709)

Ramzan Kadirov šokirao Kremlj najavom ostavke. Evo šta se krije iza toga…

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-