“PUTINU JE APETIT DOŠAO TOKOM OBROKA!” Stručnjaci tvrde da je u ratu sa CIJELIM SVIJETOM – spreman je za produženi sukob!

Odugovlačenje mirovnih pregovora i nova ofanziva sugerišu da bi Putinova “specijalna operacija” mogla da eskalira u “rat” protiv svih.

 

 

Čini se da se teritorijalni ciljevi Rusije menjaju u zavisnosti od kratkoročnih dobitaka za koje Putin smatra da njegove trupe mogu da postignu na bojnom polju. On je smanjio početni plan za zauzimanje centralnih oblasti, uključujući prestonicu Kijev, u korist novog napada fokusiranog na istočni region Donbasa, piše Fajnenšnal tajms u svojoj analizi.

 

Ali ciljevi Rusije idu mnogo dalje od zacrtanih, kažu izvori uključeni u napore da se postigne mirovni sporazum između Moskve i Kijeva. To znači, ocenili su, da je spreman za produženi sukob koji ide mnogo dalje od nedavno zacrtanog cilja “oslobađanja” Donbasa.Putin želi da zauzme čitav jugoistok Ukrajine kako bi odsekao zemlju od Crnog mora i stvorio platformu za dalje napade, kažu oni.

 

“On je taktičar,  džudista. Želi da fintira i baci te preko ramena”, rekao je jedan od izvora Fajnenšnal tajmsa, misleći na Putinovu ljubav prema džudou. “On nije razuman, ima iskrivljenu sliku sveta u svojoj glavi i scenariji su se promenili. Apetit dolazi tokom obroka.”

 

 

 Analitičar Boško Jovanović o ratu između Rusije i Ukrajine

 

 

Uticajni moskovski tajkun rekao je da će sukob trajati onoliko dugo koliko je bilo potrebno Putinu da ga proda kao uspeh u zemlji. “Ako ne možete da učinite da to izgleda kao pobeda biračkog tela, ne možete sačuvati obraz”, rekao je biznismen. Putinov pogled na situaciju na terenu izgleda iskrivljen “netačnim terenskim, i izveštajima državne televizije”, kažu izvori FT-a uključeni u razgovore.

 

Događaji se ne izveštavaju tačno u lancu, rekao je Pavel Luzin, nezavisni vojni analitičar. Ovo će zauzvrat verovatno omesti rusku ofanzivu i primorati je da prekine operacije u nekom trenutku sledećeg meseca.

 

“To je ogromna hijerarhija, a kada neki niskorangirani analitičar. napiše izveštaj o tome šta se zaista dešava, prolazi kroz 10 šefova i kada izađe na vrh, kaže da sve ide odlično. Tako sistem funkcioniše. Potrebna im je pauza samo da razmisle šta imaju. Oni ne znaju koliko im je vojnika po ugovoru ostalo, ne znaju u potpunosti svoje gubitke i ne znaju koliko im je opreme ostalo niti u kakvom je stanju”, rekao je Luzin.

 

Ocenjujući da Rusija treba da se pregrupiše, ukrajinski zvaničnici su u početku mislili da će Putin tražiti način da proglasi pobedu do 9. maja, kada će vojnom paradom na moskovskom Crvenom trgu proslaviti pobedu Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu.

 

 

 Zelenski o Putinu i nuklearnom oružju

 

 

Ali sa malo vojnih dobitaka koji su do sada obezbeđeni i mirovni pregovori posustaju, postoje znaci da se Kremlj priprema za produženi sukob koji vidi kao posredni rat sa zapadom. Putin je ovog meseca rekao da “najvažnija stvar koja se danas dešava“ nisu “tragični događaji” u Ukrajini, već “razbijanje unipolarnog svetskog sistema koji je stvoren nakon raspada Sovjetskog Saveza”.

 

Kako piše FT, Rusiji je potrebno značajno povećanje ljudstva kako bi zaštitila svoju opremu veće vrednosti. Ovo se može uraditi samo zadržavanjem regruta, pozivanjem rezervi ili mobilizacijom dobrovoljaca – sve to zahteva od Kremlja da prizna da vodi potpuni rat, a ne “specijalnu operaciju”, kaže Džek Votling, viši saradnik za kopneno ratovanje u istraživačkom centru Roial United Services Institute.

 

“Ako idete u rat, onda morate da objasnite ljudima šta radite i zašto je žrtva vredna toga”, rekao je Votling. “Pošto ide loše i oni dobijaju veoma, veoma visok nivo iscrpljenosti, moraće da objasne ruskoj javnosti zašto uzimaju žrtve i zbog čega uzimaju žrtve.”

 

 

 putin,-zelenski,-ruska-vojska,-ukrajinska-vojska.jpg

 

 

Umesto da signalizira pokušaj okončanja rata, ofanziva u Donbasu takođe može biti uvod u širenje sukoba, piše FT.

 

Kada je Rustam Minikajev, visoki ruski general, izneo planove za zauzimanje jugoistočne Ukrajine prošle nedelje, on je takođe sugerisao da je planiran napad na susednu Moldaviju, nagovestio je da se Rusija sprema za duži rat iscrpljivanja protiv onoga što će ostati od Ukrajine, i da Moskva je sukob videla kao deo većeg geopolitičkog sukoba.

 

S obzirom na sve, mi smo sada u ratu sa celim svetom, kao što smo bili u Velikom otadžbinskom ratu, kada je cela Evropa, ceo svet bio protiv nas. I sada je isto, nikada nisu voleli Rusiju”, rekao je Minikajev.

 

 

 Ukrajinski vojnik o predaji Rusiji

 

(MONDO)

(209)

“PUTINU JE APETIT DOŠAO TOKOM OBROKA!” Stručnjaci tvrde da je u ratu sa CIJELIM SVIJETOM – spreman je za produženi sukob!

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-