Putin kod Kim Jong-una: Stvara se ‘pakt iz noćne more‘ u najgorem mogućem trenutku. Bijela kuća ‘zabrinuta’

Rusija i Sjeverna Koreja proširuju vojnu i ekonomsku saradnju: ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u dvodnevnu posjetu Sjevernoj Koreji, prvi put od 2000. godine, kad je tek bio stupio na dužnost.

 

 

 

Korejska novinska agencija u utorak je objavila Putinov tekst s porukom zahvale Pjongjangu za podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu. Približavanje dviju zemalja pod zapadnim sankcijama izazvalo je zabrinutost Zapada, ističe CNN.

 

 

Velika vojna pomoć Rusiji

 

 

Putin bi se s Kim Jong-unom trebao sastati u Pjongjangu. U izaslanstvu su brojni ministri, među njima novi ministar odbrane Andrej Belousov i Denis Manturov, prvi zamjenik premijera za odbrambeni sektor. Za Putina je to rijetko putovanje u inozemstvo, pogotovo nakon početka rata u Ukrajini 2022. i raspisivanja međunarodne potjernice zbog deportacije djece iz Ukrajine u Rusiju, a za Kim Jong-una prva posjeta inozemnog lidera od pandemije.

 

 

SAD, Južna Koreja i druge zemlje optužili su Sjevernu Koreju za veliku vojnu pomoć Rusiji prošlih mjeseci. Američki ministar odbrane Lloyd Austin nedavno je ustvrdio da je ta pomoć u streljivu, uz iranske bespilotne letjelice, pomogla ruskoj vojsci da ponovo stane na noge.

 

 

Južnokorejski ministar odbrane Shin Won-sik za agenciju je Bloomberg rekao da su njihove službe identificirale najmanje 10.000 brodskih kontejnera za koje se sumnja na to da voze topničko streljivo i drugo sjevernokorejsko oružje za Rusiju. Mogla bi biti riječ o čak 4,8 miliona granata. Između augusta i februara Pjongjang je isporučio Rusiji oko 6.700 kontejnera, s oko tri miliona komada artiljerijskih granata kalibra 152 mm ili više od 500 hiljada granata za višecijevne raketne bacače kalibra 122 mm, saopćilo je ranije ove godine južnokorejsko ministarstvo odbrane.

 

 

‘Brine nas približavanje ove dvije zemlje’

 

 

Vjeruje se da Rusija zauzvrat Pjongjangu pomaže u razvijanju satelitskog programa, uz vojnu, ekonomsku i diplomatsku podršku. Putin i Kim Jong-un sreli su se prošlog septembra u Vladivostoku, gdje su obišli tvornicu za proizvodnju modernih borbenih aviona i kozmodrom Vostočni.

 

 

Bijela kuća je u ponedjeljak izrazila zabrinutost.

 

 

“Nismo zabrinuti zbog Putinovog putovanja, brine nas približavanje ove dvije zemlje jer bi to moglo utjecati na sigurnost na Korejskom poluotoku”, rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

 

 

Ruske novinske agencije objavile su da će dvojica lidera potpisati ​​”sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu” koji će zacrtati buduću saradnju i baviti se “sigurnosnim pitanjima”, najavio je na konferenciji za novinare Putinov pomoćnik Jurij Ušakov.

 

 

Istaknuo je da sporazum nije usmjeren protiv drugih zemalja, nego mu je cilj osigurati veću stabilnost u sjeveroistočnoj Aziji. Novi sporazum o vojnoj i obavještajnoj saradnji trebao bi zamijeniti sporazume koje su Moskva i Pjongjang potpisali 1961., 2000. i 2001. godine. Analitičari kažu da će se svi novi sporazumi koji budu potpisani najvjerovatnije odnositi na jačanje odbrambene suradnje.

 

 

Posjeta u trenutku visokih napetosti na Korejskom poluotoku
Putinova posjeta Pjongjangu dolazi u trenutku visokih napetosti na Korejskom poluotoku. Južna Koreja u utorak je ispalila hice upozorenja nakon što su sjevernokorejski vojnici iz demilitarizirane zone razdvajanja prešli na teritorij Južne, što je drugi takav incident u posljednje dvije sedmice.

 

 

Rusija štiti Sjevernu Koreju u Vijeću sigurnosti UN-a tako što je u martu stavila veto na rezoluciju za istraživanje kršenja sankcija. Rusija je prvotno bila poduprla međunarodne sankcije i istrage o južnokorejskom nezakonitom programu razvijanja interkontinentalnih balističkih projektila dugog dometa, no zbog zapadnih je sankcija promijenila stav. Nakon Pjongjanga, Putin će u srijedu otputovati u vijetnamski Hanoi na još jedno dvodnevno putovanje, a prošlog mjeseca bio je u Pekingu.

 

(CNN)

(314)

Putin kod Kim Jong-una: Stvara se ‘pakt iz noćne more‘ u najgorem mogućem trenutku. Bijela kuća ‘zabrinuta’

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-