PRVA ŽRTVA KORONA VIRUSA U REGIONU, PREMINUO MUŠKARAC: Objavljene prve informacije

U Sloveniji je umrla prva osoba od koronavirusa. Riječ je o starijem muškarcu iz Metlike, gradića na jugoistoku Slovenije na granici s Hrvatskom. Bio je štićenik staračkog doma.

 

 

Umro je u Ljubljani

 

Muškarac je preminuo u ljubljanskoj zaraznoj bolnici. Popodne je objavljeno da sedam štićenika i pet zaposlenika staračkog doma ima koronavirus.

 

 

Metlika je zadnje sedmice bila jedno od žarišta zaraze koronavirusom u Sloveniji pošto je više osoba bilo zaraženo u sekundarnom kontaktu s liječnikom tamošnjeg doma zdravlja koji se vratio iz Italije i bio je prvi slučaj zaraze. On je tri dana nakon povratka sa skijanja iz Italije dežurao u ambulanti i bio u kontaktu s gotovo stotinu pacijenata, ali i sa štićenicima lokalnog doma umirovljenika za koje je također bio zadužen kao liječnik.

 

 

U Sloveniji je prema podacima od danas koronavirusom zaražena 181 osoba, što je 30 više nego jučer, a testirano je ukupno 5639 uzoraka, rečeno je na tiskovnoj konferenciji nove vlade i epidemioloških stručnjaka u Ljubljani.

 

 

korona-virus-15-830x0

 

 

Janša: Najvažnija je samoizolacija

 

Predsjednik vlade i čelnik kriznog stožera za koronavirus Janez Janša ponovio je da je u novoj fazi epidemije tog virusa u Sloveniji najvažnija samoizolacija.

 

 

“To je daleko najvažnija mjera, nijedna druga ne može više koristiti za usporavanje širenja virusa”, kazao je Janša.

 

 

Zbog porasta broja slučajeva zadnjih dana mijenja se i metodologija testiranja i odnosa prema onima koji su zaraženi.

 

 

Janša je rekao da je njegova vlada donijela niz mjera za vrijeme epidemije te da je u toku nabava potrebne zaštitne opreme i sredstava čiji deficit je velik.

 

 

U mjestu u kojem se zarazila učiteljica je više od 60 zaraženih

 

Infektolozi iz Infektološke klinike u Ljubljani, u kojoj se sada liječe isključivo oni koji su zaraženi koronavirusom, rekli su na konferenciji za novinare da se od sada više neće testirati oni koji se javljaju liječnicima zbog bolesti dišnih puteva nego će se upućivati na kućnu dvotjednu izolaciju.

 

 

Samo ako se njihovo stanje ne bude popravljalo, moći će se testirati na koronavirus i eventualno hospitalizirati, sve u cilju da bude što više kapaciteta u bolnicama za teže slučajeve.

 

 

Kako su danas poslijepodne javili slovenski mediji, najveći broj novih slučajeva koronavirusa bilježi se u mjestu Šmarje pri Jelšah, gdje se najprije razboljela učiteljica u osnovnoj školi, a zaraženih je tamo po neslužbenim podacima već 62.

Izvor: Index.hr, agencije

(1568)

PRVA ŽRTVA KORONA VIRUSA U REGIONU, PREMINUO MUŠKARAC: Objavljene prve informacije

| Crna hronika, Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-