PRVA REAKCIJA IZ SDA NA NOVI PLAN OSMORKE I HDZ-a: “Ovo bi bio zastrašujući udarac državi od kojeg se NE BI OPORAVILA!”

“Kakav politički odron moraš biti da, recimo, prihvatiš ovaj scenarij i na taj način dođeš na vlast?”

 

 

Danas je sarajvski portal Istraga objavio saznanja o planu stranaka Osmorke i HDZ-a da nesazivanjem konstituirajuće sjednice Doma naroda FBiH u periodu od 30 dana zaobiđu SDA prilikom izbora (pot)predsjednika Federacije!

 

 

Naime, amandmanima Christiana Schmidta od 2. oktobra ove godine, rok za sazivanje sjednice Doma naroda FBiH više ne postoji, što u trenutnoj situaciji otvara mogućnost zvaničnicima HDZ-a i NiP-a, Martinoviću i Čampari, da prolongiraju sazivanje sjednice nakon isteka roka prema kojem jedanaest delegata predlaže (pot)predsjednika Federacije.

 

 

Ako se probije rok od trideset dana, (pot)predsjednika Federacije BiH tada predlaže grupa od sedam delegata u određenom klubu. Na taj način stranke osmorke u drugom krugu mogu predložiti potpredsjednika FBiH iz reda Bošnjaka i tako zaobići izbor SDA-ovog kandidata za (pot)predsjednika FBiH bez kojeg se ne bi mogla formirati Vlada Federacije BiH, piše portal Istraga čiju analizu možete pročitati u cjelosti na OVOM LINKU

 

 

Na ovu vijest prvi je iz SDA reagovao Admir Mulaosmanovic, član Predsjedništva SDA. Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti:

 

 

“Kakav politički odron moraš biti da, recimo, prihvatiš ovaj scenarij i na taj način dođeš na vlast? Nije to više pitanje izbornih pobjednika i gubitnika, procedura, demokratskog kapaciteta, funkcioniranja institucija itd. Naprosto prihvataš potpuno urušavanje pravila u državi koja opstaje zahvaljujući naporima da se maligni elementi natjeraju na njihovo poštivanje.

 

 

Ovo je kreiranje extra haosa. I doista, ukoliko u Osmorci ovo prihvataju kao recept za njihovo osiguravanje vlasti na federalnom nivou, onda je veliko pitanje šta će se do 2026. izleći iz ovakvog haosa i pravne nesigurnosti. Ovo bi bio zastrašujući udarac državi od kojeg se ne bi oporavila. Bošnjaci? Ne mogu ni zamisliti”, poručio je Mulaosmanović.

 

 

(SB)

(636)

PRVA REAKCIJA IZ SDA NA NOVI PLAN OSMORKE I HDZ-a: “Ovo bi bio zastrašujući udarac državi od kojeg se NE BI OPORAVILA!”

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-