PROFESOR ESAD BAJTAL: “Fra Ivo Marković spada u časne ljude ove zemlje”

Da li je Schmidt oslušnuo građane, ne znam, a to što su neki drugi zloupotrijebili izlazak građana su time dali šlagvort susjednim predsjednicima da građane nazivaju ruljom”, kaže Bajtal.

 

 

Sociolog Esad Bajtal komentarisao je za N1 odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta, ljutitom upozorenju političarima zbog nerada i ratnohuškačke retorike američke ambasade u Bosni i Hercegovini, izjavama koje su uznemirile javnost i predizbornoj kampanji, te o fra Ivi Markoviću.

 

 

Fra Ivo Marković je nedavno u intervjuu za Oslobođenje rekao kako je nacionalizam Bošnjaka najgori i da vodi rušenju BiH. Na to je reagovao reisul-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović. Bajtal kaže da je fra Ivo tri posljednje decenije života posvetio čuvanju BiH.

 

 

“Imate časne ljude koji su svih godina stajali na ljudskom braniku BiH. Fra Ivo Marković spada u časne ljude ove zemlje. Zato što se usudio da progovori kritički ili nespretno nešto rekao, nemate pravo da na osnovu ukupnog iskustva sa fra Ivom sebi dozvolite luksuz nekritičkog pristupa i luksus osude. Trebali su ga zvati oči u oči i pitati ga ‘jel boga ti, jesmo to dotle došli?” Siguran sam da bi dobili racionalne odgovore. I pored njegove lične tragedije i borbe za BiH, sad trpi ovakve uvrede. Svaki nacionalizam je opasan bez obzira odakle dolazi”, zaključuje Bajtal.

 

 

O građanskim protestima koji su se desili ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zbog odluke visokog predstavnika da nametne odluke o izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH, te ratnohuškačoj retorici političara, Bajtal kaže:

 

 

 

 

“Najbolje bi bilo prešutjeti sve to. Ovako kako stvari stoje, ispade da je izlazak građana izazvao nešto novo, a nije ništa novo. Opet imamo ratnohuškačku retoriku. Političari nastavljaju raditi isto kao i protekle tri decenije. Oni zadržavaju vlast neovisno od toga kakvi su privredni i ekonomski rezultati, a građani trpe. Građani su imali puno moralno i životno pravo da se pobune u atmosferi kada se pojavila informacija o nametanju odluka koje su u suprotnosti sa evropskim standardima i civilizacijskim normama. Da li je Schmidt oslušnuo građane, ne znam, a to što su neki drugi zloupotrijebili izlazak građana su time dali šlagvort susjednim predsjednicima da građane nazivaju ruljom”, kaže Bajtal.

 

 

Kazao je ako se sprovedu nametnutne tahničke odluke o Izbornom zakonu, a koje trebaju spriječiti izborni inžinjerig, da ima nade za građane BiH.

 

 

“Ako ovo uspije, odluka o tehničkim izmjenama i spriječi se krađa izbornih rezultata, onda smo na putu da se dogode promjene. Imaćemo nove ljude na političkoj sceni i u skladu sa njihovim obećanjima moći cemo tražiti da to ispune. Naučit će da je smjenjivost konačnu tu i onda će znati da će ih smijeniti ako ne budu dobro radili”, kaže Bajtal.

 

 

Za kraj je rekao da ga ništa ne iznenađuje u iracionalnom sistemu, pa ni ratna retorika, ni izjave Izetbegovića i Dodika koji su pričali o prebrojavanju i ratu, što je osudila i američka ambasada u BiH.

 

 

 

(SB)

(459)

PROFESOR ESAD BAJTAL: “Fra Ivo Marković spada u časne ljude ove zemlje”

About The Author
-