PROCURIO “SCHMIDTOV PLAN” ZA FEDERACIJU BiH: Namjerava da iz Ustava FBiH izbriše popis stanovništva iz 1991. godine; Pogledajte cijeli dokument…

Ovaj dokument je, kako rekosmo, podijeljen predstavnicima ambasada koje su članice PIC-a. Namjere Christiana Schmidta podržali su ambasadori SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Japana. EU i Njemačka su protiv nametanja ovih izmjena Izbornog zakona…

 

 

Ured visokog predstavnika dostavio je članicama Vijeća za implementaciju mira dva dokumenta koji se odnose na upotrebu bonskih ovlasti u vezi sa nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH.

 

 

Portal “Istraga” uspio je doći u posjed jednog od ta dva dokumenta i u nastavku pročitajte kompletan sadržaj koji potvrđuje sve ono o čemu je izvještavano proteklih dana.

 

 

alt

 

 

Paket sadrži dvije odluke: i) Odluku o amandmanima na Ustav Federacije i ii) Odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

 

1. Ustav Federacije

 

1.1. Dom naroda Federacije (FHoP)

 

Izmjena odredbi o Domu naroda FBiH uvođenjem “posljednjeg popisa” i praga od 3% u svrhu dodjele mjesta u Domu naroda FBiH.

 

-Izmjena kataloga vitalnog nacionalnog interesa (VNI) ukidanjem odredbe o „bilo kojem drugom pitanju“ koje se tretira kao VNI ako to tvrdi 2/3 bilo kog poslaničkog kluba CP.

 

– Izmjena odredbe o pozivanju/proceduri VNI, s tim da o zahtjevima VNI odlučuje Vijeće VNI Ustavnog suda FBiH (KS FBiH).

 

-Imenovanje Vlade FBiH i predsjednika/potpredsjednika FBiH-Uvođenje rokova za nominaciju. Za imenovanje predsjednika/potpredsjednika FBiH, izmjene također uvode različite zahtjeve za većinu u svakom klubu, kao i prateći mehanizam ako se potrebna većina ne postigne u određenom roku.

 

1.3. Zakonodavna efikasnost

 

-Zakonodavna efikasnost između dva doma Parlamenta FBiH – uvođenje roka za uvrštavanje zakona kao tačke dnevnog reda u oba doma.

 

1.4.Ustavni sud FBiH

 

– Definisanje da će Vijeće VNI biti izabrano od strane Ustavnog FBiH između svojih sudija.

 

-Uređenje postupka imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH uvođenjem roka i mehanizma protiv zastoja u slučaju propusta predsjednika/potpredsjednika da pristupe imenovanju, ovlašćujući Dom naroda da imenuje sudije sa rang liste VSTV-a.

 

-Rješavanje hitnog pitanja imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH u roku i propisanoj proceduri.

 

1.5. Raspodjela ključnih pozicija u FBiH

 

-Uvođenje odredbi koje pojašnjavaju podjelu ključnih funkcija u FBiH između CP/Ostali razdvajanjem zakonodavne/izvršne od sudske.

 

 

2. Izborni zakon BiH

 

2.1. Usklađenost sa Ustavom Federacije

 

-Odredbe koje odražavaju amandmane na Ustav FBiH, posebno o Domu naroda FBiH/potpredsjednicima predsjednika FBiH

 

2.2 Izborni integritet – izmjene

 

– korištenje medija u svrhe kampanje – funkcionalnost izborne administracije (zamjena OIK-a),

 

– zabrana zloupotrebe javnih sredstava u svrhe kampanje,

 

– zabrana fiktivnog predstavljanja u biračkim odborima u korist političkih subjekata (trgovine) i povećanje iznosa kazni za političke subjekte i izbornu administraciju.

 

Ovaj dokument je, kako rekosmo, podijeljen predstavnicima ambasada koje su članice PIC-a. Namjere Christiana Schmidta podržali su ambasadori SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Japana. EU i Njemačka su protiv nametanja ovih izmjena Izbornog zakona.

 

(Istraga.ba)

(1752)

PROCURIO “SCHMIDTOV PLAN” ZA FEDERACIJU BiH: Namjerava da iz Ustava FBiH izbriše popis stanovništva iz 1991. godine; Pogledajte cijeli dokument…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-