Primadona Margit Tomik-Levy kadinalu Puljiću: Doživljavam vas kao rigidnog desničara, ljubitelja NDH

Margit Tomik-Levy, penzionisana primadona Narodnog pozorišta Sarajevo, na svom Facebook profilu objavila je otvoreno pismo kardinalu Vinku Puljiću, koje prenosimo u cijelosti…

 

 

„Poštovani g. Puljić, obraćam vam se kao razočarani katolik kojeg ste svojim postupcima “otjerali” iz Crkve. Ne mogu biti vjernik koji ide u crkvu gdje bi najuzoritiji među vjernicima trebao širiti riječi ljubavi i povezivati ljude, a vi to ne radite. Vi ste političar koji Crkvu koristi za najpodlije planove svoje stranke sa ciljem opasnog meteža u BiH. Stranka ne manipuliše Crkvom i vama. Vi manipulišete i strankom i Crkvom i vjernicima. Vi niste čovjek mira, vi ne želite mir u Sarajevu. Pakleni je plan zagrebačke vlasti, crkvene i državne da održi misu zločincima u Sarajevu. Pitam se šta vi dobijate za to.

 

 

 

 

Mogla bih razumjeti da vi služite misu za žrtve rata, ali vi opet manipulišete. Ne služite misu žrtvama II svjetskog rata nego svim Blajburškim žrtvama. Jeste li ikada pomislili da održite misu za nevine žrtve ustaškog režima u Sarajevu? Oni su nevini, ovi vaši iz Blajburga nisu. Većini su ruke bile krvave do lakata, a ostali su bježali sa njima. A, pogledajte šta su vaši neprežaljeni ljubimci uradili u Sarajevu: spisak ubijenih – Jevreji 8.776 (81,34%), Srbi 1.029 (9,54%), Hrvati 473 (4,38%), Muslimani/Bošnjaci 410 (3,80%), ostali i nepoznati 101 (0,94%). Zamislite, ubijani bez suda i krivice. Pitam se je li vas imalo stid. Ovi ubijeni su po vama nevažni. Vi patite za “nevinim domoljubima”.

 

Ja vam nisam nepoznata. Puno sam imala koncerata u vašoj crkvi, prilazili ste i čestitali, dolazili ste u pozorište na moje predstave. Vama je vjerovatno potpuno nevažno što ste za mene prestali biti Kardinal. Doživljavam vas kao rigidnog desničara, ljubitelja NDH. Poznajete i mog supruga. U ratu je prenosio vaše poruke časnim sestrama u Ljubljanskoj ulici. Do sada mu se niste zahvalili. Namjeravate to uraditi u nedjelju služeći misu zvjerima koji su mu ubili baku, dedu i tetku“.

 

 

(1638)

Primadona Margit Tomik-Levy kadinalu Puljiću: Doživljavam vas kao rigidnog desničara, ljubitelja NDH

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-