POZNATI SRPSKI FARMAKOLOG OTKRIVA: Evo kojim lijekovima spuštati temperaturu kod oboljelih od korona virusa

Sa kliničkim farmakologom Medicinskog fakulteta u Beogradu, dr Jankom Samardžićem, razgovarali smo u vezi sa novonastalom situacijom i oboljevanjem od korona virusa.

 

 

On je za portal SrbijaDanas.com objasnio kojim lijekovima treba spuštati temperaturu i da li postoji lijek za korona virus.

 

 

– Paracetamol je prvi lijek izbora za povišenu temperaturu, bolove i druge simptome tokom virusnih infekcija. Jače lekove, poput ibuprofena i drugih analgetika, treba koristiti ukoliko se paracetamolom ne može postići odgovarajući terapijski odgovor, odnosno ublažavanje navedenih simptoma – kaže dr Samardžić.

 

 

 

 

On smatra da ibuprofen ne pogoršava infekciju korona virusom.

 

Sve o koronavirusu pročitajte OVDE.

 

– Brufen je zaštićeno ime za lijek ibuprofen, tako da se tu radi o jednom istom lijeku. Prema dostupnim naučnim podacima, ne može se govoriti o povezanosti ibuprofena sa pogoršanjem stanja tokom infekcije korona virusom. Naime, ibuprofen je samo jedan od preparata iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL). U ovu grupu lijekova, pored ibuprofena, spadaju flurbiprofen, diklofenak, naproksen i drugi, koji se uobičajeno koriste kao analgetici (lijekovi protiv bolova) i antireumatici (lekovi protiv reumatskih bolesti). Za sada nema odgovarajućih kliničkih studija i dokaza da bilo koji lijek iz ove grupe, ukoliko se pravilno koristi, pogoršava stanje tokom infekcije Covid-19.  Ipak, treba biti oprezan i pratiti dalji razvoj situacije – rekao je dr Samardžić.

 

(Srbija Danas)

(2769)

POZNATI SRPSKI FARMAKOLOG OTKRIVA: Evo kojim lijekovima spuštati temperaturu kod oboljelih od korona virusa

| Korisni savjeti, Slider, Vijesti |
About The Author
-