POVJESNIČAR DRAGAN MARKOVINA: “Visoki predstavnik je donio odluku da će ići na silu…”

Markovina smatra da je došlo do rekonfiguriranja u svijetu, posebno u Evropi.

 

 

“Visoki predstavnik je očito donio nekakvu odluku, da li autonomno, da li u konsultacijama s nekim, da će ići na silu izmjene Izbornog zakona nakon što su svi pregovori propali “, istakao je povjesničar i publicista Dragan Markovina u Dnevniku 3.

 

 

“To je izazvalo prilično bijesne reakcije, jednu opću šutnju visokog predstavnika, imamo samo nagađanja u medijima o čemu se zapravo radi. Nekakvo poluzadovoljstvo kod HDZ-a, hrvatskog premijera Plenkovića, nekakvo likovanje ambasade Rusije, nekakvo likovanje Milorada Dodika i jednu atmosferu koja ne doprinose ničemu lijepom u budućnosti u BiH.”

 

 

Kaže da je evidentno da je Andrej Plenković neko ko dobro kotira u evropskoj birokraciji.

 

 

“Vrlo vjerovatno ima nekog uticaja u tim krugovima. E da li je on vidio više od onoga što smo vidjeli u medijima, ne znam, ali je činjenica da je to negdje na tragu onoga što su tražile hrvatske stranke.”

 

 

Markovina smatra da je došlo do rekonfiguriranja u svijetu, posebno u Evropi.

 

 

“Evidentno je interes SAD-a i Velike Britanije da se prostor Zapadnog Balkana primi u EU i pretpostavljam da je nakon što silni pokušaju da se ljudi iznutra dogovore nisu prošli, da su oni uzeli neki skicu iz onoga o čemu se razgovarali i rekli ok, sad ćemo to nametnuti. Čini mi se da tako izgleda. Imamo jednu pat poziciju na svim poljima iz koje je moguće da je visoki predstavnik rekao idem je presjeći.”

 

 

Na pitanje zašto Schmidt izbjegava obrazloženje odgovara: “Moguće je da je u ovoj atmosferi u kojoj je prozivan prilično grubo procijenio da možda nije pametno da dođe i nešto obrazloži. Možda je odustao od izmjena na kraju krajeva.”

 

 

 

 

Markovina ističe da su politike davno trebale da se suoče sa onim što se u njihovo ime događalo devedesetih.

 

 

“I da nakog toga sjednu i kažu hajmo vidjeti kako da zajedno živimo i kako da ova zemlja funkcionira. To se do sada nije dogodilo, a već je prošlo 27 godina od kraja rata. Svi se moraju sočiti s tim da ni u jednom dogovoru niko ne može dobiti sve što traži. svaka strana negdje mora popustiti.”

 

 

“U BiH su svi – i narodi i pojedinci i građani obespravljeni na dnevnoj razini i svakoj osnovi”, zaključio je Markovina.

 

 

 

(SB)

(845)

POVJESNIČAR DRAGAN MARKOVINA: “Visoki predstavnik je donio odluku da će ići na silu…”

About The Author
-