Postoji sve više proizvoda za koje nam lažu da su zdravi, a neki od njih bi vas mogli prilično iznenaditi

Ne nasjedajte baš na sve takozvane zdrave proizvode, od hrane bez šećera, vode u bocama do antibakterijskih sapuna jer oni nisu nužno zdraviji.

 

 

Postoji sve više proizvoda za koje nam lažu da su zdravi, a neki od njih bi vas mogli prilično iznenaditi.

 

Ne nasjedajte baš na sve takozvane zdrave proizvode, od hrane bez šećera, vode u bocama do antibakterijskih sapuna jer oni nisu nužno zdraviji.

 

Puno je proizvoda na kojima su oznake: manje kalorija, manje masti, bez šećera, cjelovite žitarice, antibakterijski sapuni, dezifenkcijsko sredstvo za čišćenje i razne druge.

 

Koliko mogu imati koristi ili štete za naše zdravlje, pročitajte kroz ovaj mali vodič preuzet iz 9news.com.

 

1. Voda iz boce

Uvjereni ste kako je voda izvor zdravlja i imate na umu da stalno morate biti hidratizirani, osobito ako vježbate ili pokušavate otkloniti umor pospanost. Točno je to, ali ne postoje nikakvi dokazi da je voda u bočici zdravija od vode iz vodovoda koja je filtrirana i podliježe kontroliranim standardima kvaliete.

 

Ne morate nužno kupovati vodu u upitno zdravim plastičnim bočicama. Osobito ako je voda u bočici obogaćena različitim okusima, treba pripaziti koliko je šećera i kalorija u toj nevelikoj bočici.

 

2. Proteinske pločice

Vjerujete prehrambenoj industriji da su ovi sitni zalogaji hranjivi i zdravi. Oni glavnom sadrže isto toliko šećera kao da ste pojeli čokoladu. Ako ih volite i spretne su vam kao sitan obrok, pokušajte pronaći vrstu koja sadrži samo sjemenke i orašaste plodove, ne posežite za svakom na kojoj piše da je zdrava.

 

3. Light pivo

Light pivo sadrži manje alkohola, ali nema zato nužno manje kalorija i možda ćete poželjeti popiti više. Piva sa smanjenim udjelom ugljikohidrata mogu imati jednako kalorija kao i obično pivo. Potencijalno dobrih antioksidansa vjerojatno ima više u tamnijim pivima.

 

4. Proizvodi s manje masti

Naravno da želite jesti hranu koja sadrži zdrave masti i ima manje dodanih šećera jer ćete ubrzo opet osjećati glad. Često se oduzimanjem masti da proizvod ne bi bio bezukusan, proizvodu dodaje šećer.

 

5. Umjetni zaslađivači

Umjetna sladila mogu doprinijeti debljanju. U jednoj studiji miševima od deset tjedana dnevno je davan aspartam, sukraloza ili saharin. Druga grupa miševa uzimala je normalne šećere. Poslije manje od tri mjeseca, miševi na umjetnim zaslađivačima pokazali su znakove visokog krvnog šećera.

 

6. Proizvodi sa cjelovitim žitaricama

Oznaka na proizvodu uopće ne mora značiti da proizvod sadrži cjelovite žitarice. Vidite li da piše izbijeljeno ili neizbijeljeno pšenično brašno, radi se o hrani koja će vas natjerati da pojedete još više.

 

7. Dijetna gotova jela za mikrovalnu

Najbolji argument da ste posegnuli za ovakvim obrokom je taj da ne želite jesti nezdravu brzu hranu. Ako nije označeno da ima manje soli ili da je zdrava za srce, takvo jelo može imati 700 do 1800 mg soli što je puno više od dnevnog maksimuma.

 

8. Sushi

Sushi bi trebao biti zdrav, riba i povrće, zar ne? Sushi sadrži puno bijele riže koja nije osobito zdrava, i samo malo povrća. Zatražite smeđu rižu ili uzmite sashimi koji je bez riže.

 

9. Rižini krekeri

Imaju puno soli i ugljikohidrata, malo vlakana, a čini vam se da ništa ne jedete. Potpuno pogrešno.

 

10. Ledeni čaj u bocama

Ako tražite antioksidante u čaju, načinite vlastiti čaj. Ne pijte ovaj prepun šećera.

 

11. Vegetarijanski burgeri

Provjerite što kaže naljepnica. Je li unutra stvarno povrće ili uglavnom žitarice i punjači da bi se postigao okus hamburgera.

 

12. Antibakterijski sapun

Nema baš nikakvog dokaza da je ovaj sapun bolji od regularnog.

 

13. Dezinfekcijska sredstva za čišćenje

Kemikalije u takvim prejakim sredstvima mogu pogoršati astmu, a nije niti nužno da djecu ne izlažete ponekim klicama. U zemljama u kojma se puno ne koriste dezificijensi, ljudi su kronično zaraženi parazitima iz prljavštine ali vrlo rijetko imaju alergije i druge imunološke poremećaje. U zemljama gdje je upotreba dezifekcijskih sredstava veća, zabilježen je veći broj astme, upalnih bolesti crijeva i dijabetesa tipa I.

(23)

Postoji sve više proizvoda za koje nam lažu da su zdravi, a neki od njih bi vas mogli prilično iznenaditi

| Porodica i zdravlje, Slider |
About The Author
-