„POPITI RAKIJU, PA APAURIN…“: Gore društvene mreže nakon Dodikovog očajničkog pokušaja da se usprotivi odluci Ustavnog suda BiH…

Nakon Dodikovih osuda, uslijedile su burne reakcije na društvenim mrežama, a „Slobodna Bosna“ odabrala je samo one koje nisu uvredljivog sadržaja.

 

 

Ne stišavaju se reakcije nakon što je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio da je odlukom o privremenom stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske Ustavni sud BiH po hitnom postupku, izrekao privremenu mjeru iako, kako je kazao, za istu nije naveo nijedan konkretizovani pravni ili činjenični razlog.

 

 

Ovakvom mjerom Ustavni sud BiH suštinski je prejudicirao konačnu odluku u tom predmetu i očigledno postupio po nalogu Christiana Schmidta, kako bi “pravno pokrio” njegovu nepravnu odluku, odluku osobe koja u BiH ima status stranca u privatnom svojstvu, bez ikakvih ovlaštenja.

 

 

 

 

Privremena mjera koju je izrekao Ustavni sud je školski primjer politički dirigovane odluke koja se ne bavi pravom nego politikom, koja Zakon privremeno stavlja van snage pod smiješnim i nepravnim izgovorom “zato što se radi o složenom pitanju” i paušalnom i ničim potkrijepljenom i obrazloženom tvrdnjom da njegova primjena može nanijeti nenadoknadivu štetu, kazao je Dodik

 

 

On je naveo da takav pravni argument “složeno pitanje” i paušalizacija nanošenja nenadoknadive štete predstavlja ismijavanje Ustava BiH i prava uopšte, odnosno predstavlja upravo ono što Ustavni sud BiH i jeste – mjesto na kome odlučuje politika, a ne pravo i koje od BiH pravi smiješnu državu.

 

 

Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH nema svoju imovinu, imovina pripada entitetima, odnosno Republici Srpskoj. To je potpuno jasno svakom sa makar i površnim poznavanjem prava kada pročita Ustav BiH, rekao je Dodik.

 

 

Nakon Dodikovih osuda, uslijedile su burne reakcije na društvenim mrežama, a odabrani  su samo oni koje nisu uvredljivog sadržaja.

 

 

 

 

Podsjetimo, Ustavni sud BiH donio je jučer odluku o privremenoj suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u Republici Srpskoj, do donošenja konačne odluke.

 

(SB)

(941)

„POPITI RAKIJU, PA APAURIN…“: Gore društvene mreže nakon Dodikovog očajničkog pokušaja da se usprotivi odluci Ustavnog suda BiH…

About The Author
-