POMPEO TEŠKO OPTUŽIO KINEZE, SPOMINJAO JE I IRAN I RUSIJU: „Oni još uvijek prikrivaju informacije o koronavirusu i ugrožavaju živote stotine hiljada ljudi…“

Američki državni sekretar Mike Pompeo u utorak je oštro kritizirao kinesko postupanje sa širenjem zaraze koronavirusa, rekavši kako njihova vladajuća Komunistička partija još uvijek negira podatke potrebne za sprječavanje daljnjih slučajeva.

 

 

 

U intervjuu za radio Washington Watch, Pompeo je ponovio prijašnje optužbe da je kinesko kašnjenje u informiranju o virusu ugrozilo ljude širom svijeta i rekao da je to “doista dovelo u opasnost hiljade života”.

 

 

“Zabrinut sam da tim prikrivanjem, tim dezinformacijama kineska Komunistička partija i dalje uskraćuje svijetu potrebne informacije kako bismo spriječili da se daljnji slučajevi ili nešto slično ponovno ponovi”, dodao je.

 

 

Pompeo je također optužio Iran i Rusiju za kampanje dezinformacije o virusu.

 

 

“Kampanja dezinformacija Rusije i Irana, kao i Kine nastavljaju se”, rekao je. “Govore o tome da je to stiglo od američke vojske i kažu da je možda počelo u Italiji, kako bi odvratili odgovornost”.

 

 

Unatoč oštrim kritikama upućenim Kini, Pompeo se suzdržavao virus nazvati “kineskim virusom” ili “virusom Wuhan”, etiketama koje su naljutile Peking i koje je on više puta koristio.

 

 

“Doći će vrijeme optuživanja”, rekao je, ali dodao je da je važno da svijet sada zna o čemu se zapravo radi.

 

 

(SB / Agencije)

(896)

POMPEO TEŠKO OPTUŽIO KINEZE, SPOMINJAO JE I IRAN I RUSIJU: „Oni još uvijek prikrivaju informacije o koronavirusu i ugrožavaju živote stotine hiljada ljudi…“

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-