POLICAJCI DRŽAVNIH AGENCIJA IZNENAĐENI PRIJEDLOGOM BUDŽETA: A nije ni čudo kada vidite kolika im je plata…

Savez sindikata policijskih organa iznenađen je prijedlogom budžeta institucija Bosne i Hercegovine s obzirom na to da uposlenima u policijskim agencijama nije vraćeno 4 posto na iznos osnovice za obračun plate, koji je uzet još 2012., a koji je dogovoren na sastanku delegacije Sindikata sa predstavnicima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine krajem prošle godine…

 

 

“Savez Sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini iznenađuje ponajviše vaša nebriga za uposlene u policijskim agencijama s obzirom na to da se kroz navedeni prijedlog planirana sredstva uzimaju od nas kako bi se dodijelila entitetima i kantonima čije su plaće tokom proteklih godina znatno porasle i najavljuju se dodatna povećanja.

 

 

Pored navedenog, poznato nam je da su pojedini niži nivoi vlasti za svoje policijske službenike dodijelili i jednokratnu novčanu pomoć, a Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je svu prikupljenu humanitarnu pomoć tokom pandemije u vidu zaštitne opreme i financijskih sredstava dodijelio opet entitetima prepuštajući uposlene u policijskim agencijama da se sami snalaze i bore protiv
pandemije.

 

 

Napominjemo da je plata zaposlenika u policijskim agencijama 665 KM, plata policajca 997 KM, a plata državnog službenika sa visokom stručnom spremom 995 KM i da se ista nije mijenjala od 2012., kada je smanjena, te da su uposleni u policijskim Agencijama Vašim odlukama dovedeni na rub egzistencije.

 

 

S tim u vezi, tražimo da pokažete malo brige prema uposlenima u policijskim agencijama na državnom nivou i da prestanete sa urušavanjem istih kroz zanemarivanje te da u prijedlogu budžeta vratite iznos osnovice za obračun plate na iznos od 498 KM kako biste vratili naše povjerenje i dali do znanja da neko razmišlja i o nama i našim porodicama, a ne samo kako uzeti od državnih institucija i dati nižim nivoima”, navodi se u dopisu u koji je NAP imao uvid.

 

 

Također, s obzirom na to da je Vijeće ministara prema Zakonu o plaćama do 30. juna u obavezi donijeti Odluku o visini osnovice za 2021., Savez sindikata traži da se ista hitno usvoji u iznosu od 535 KM, što je iznos iz 2009. godine. “Ukoliko se oglušite na naše zahtjeve, ističemo da će uposleni u policijskim agencijama stupiti u generalni štrajk s obzirom na to da sve ukazuje da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nastavilo dosadašnju praksu da ovako bitne odluke, koje se odnose na materijalno-pravni status uposlenih, donosite bez konsultacija sa Sindikatom, kršeći odredbe Zakona i međunarodnih deklaracija.

 

 

Na kraju, kako ne bismo bili primorani na štrajk, još jedanput pozivamo sve ministre u Vijeću ministara da preispitaju svoju odluku prilikom usvajanja prijedloga budžeta i pokažu barem malo odgovornosti spram uposlenih u policijskim agencijama”, dodaje se.

(435)

POLICAJCI DRŽAVNIH AGENCIJA IZNENAĐENI PRIJEDLOGOM BUDŽETA: A nije ni čudo kada vidite kolika im je plata…

About The Author
-