“POKUŠAJ POMIRENJA NA RAČUN BiH NE MOŽE PROĆI”: Evo šta je Kavazović rekao o srpsko-hrvatskom pomirenju

“Rat je počeo kao sukob između Srbije i u početku Slovenije, a kasnije Hrvatske i on se iz Hrvatske prenio na Bosnu i Hercegovinu koja je platila najveću cijenu, naročito njen najbrojniji narod – Bošnjaci.

 

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović se osvrnuo danas na inicijativu za srpsko-hrvatsko pomirenje kazavši da su ljudi na ovim prostorima pretrpili mnogo i da tako nešto neće dozvoliti u budućnosti zbog čega podržava pozitivne razgovore, ali smatra da nemaju smisla bez BiH.

 

 

No, izgleda da konačno imamo znakova pomirenja koje ef. Kavazović pozdravlja:

 

 

“Pohod na državu Bosnu i Hercegovinu je skupo koštao i one koji su ga pokrenuli. Ovaj region je bio u mraku duže od decenije, što zbog ratnih razaranja, što zbog posljedica razorenih ekonomija. Danas, 25 godina nakon što su strane potpisnice i učesnice: Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina potpisale Međunarodni mirovni sporazum iz Dejtona, uz garantore Sjedinjene Američke Države, Evropsku Uniju i Rusiju, čuju se glasovi pomirenja koji dolaze iz Beograda i Zagreba.

 

 

Sa radošću pratimo takve početne inicijative, vjerujući u svjetliju budućnost na ovim prostorima. Nadamo se da su svi narodi, kao i politički i vjerski lideri na području Balkana sazreli za okretanje nove stranice u historiji naših naroda.

 

 

Pozdravljamo i činjenicu da prvi glasovi u smjeru pomirenja dolaze iz Srbije i Hrvatske, kao dvije najveće zemlje bivše Jugoslavije i najodgovornije za sve što se dešavalo devedesetih, naročito u Bosni i Hercegovini”.

 

 

Husein ef. Kavazović pak objašnjava da pomirenje neće biti moguće ukoliko nije iskreno i ukoliko isključuje Bosnu i Hercegovinu i njene lidere:

 

 

“Imajući u vidu historiju, koja je, kako kažu, učiteljica života, onda bi trebali naučiti iz svijetlih svjetskih primjera, kako se postižu trajna primirja i uspostavljaju dugi periodi mira i prosperiteta. Dva osnovna temelja takvih učinkovitih pomirenja su ISTINA i PRAVDA! Bez to dvoje, svaka inicijativa znači pusto spletkarenje koje donosi nove probleme. Na prostoru bivše Jugoslavije desilo se dosta zla u posljednjoj deceniji 20. stoljeća. To zlo se mora identifikovati i nazvati pravim imenom.

 

 

Historija nas uči da, kad god su se dvije strane dogovarale na račun treće, sve je kretalo naopako za svaku stranu, i dvije koje se dogovaraju i treću koja se nije uzimala u obzir.

 

 

Kada je u pitanju sveukupan odnos Srbije i Hrvatske, on je temeljno važan za mir na ovim prostorima i prosperitet svih naroda i građana. Bilo koji pokušaj dogovora bez Bosne i Hercegovine ili bilo koji pokušaj mirenja na račun Bosne i Hercegovine, vodi u nove probleme. To nikad do sada nije prošlo drugačije, a uvjeren sam da neće proći ni u budućnosti. Smatram da bi u ove procese obavezno trebali biti uključeni predstavnici Bosne i Hercegovine i Bošnjaka.

 

 

Svi koji se dogovaraju i mire trebaju znati da s velikom pažnjom pratimo takve inicijative. Uvjeravamo svoje komšije, a poučeni dogovorima i događajima iz bliže i dalje prošlosti, da bilo kakav dogovor, koji je na štetu Bosne i Hercegovine ne može proći. Posebno ne na račun onih koji su spremni i umrijeti za svoju domovinu, kao i mnogo puta do sada.

 

 

Bosna i Hercegovina je digla cijeli svijet na noge tokom posljednje agresije na njenu teritoriju i stanovništvo. Do tada mnogi nisu ni čuli za našu zemlju, ali su brzo saznali sve što je bilo potrebno. Danas ne postoji niti jedan pedalj na planeti gdje ne žive naši ljudi. Imamo prijatelje u svim zemljama svijeta, a posebno uživamo duboko razumijevanje u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj Uniji, koji su svjesni da se remećenjem mira u našoj zemlji dovodi u opasnost mir na Balkanu pa i šire. Zato još jednom pozivam sve one koji idu u smjeru pomirenja, što pozdravljamo, da računaju da bilo koji razgovori o zdravim odnosima na Balkanu, ne mogu proći bez Bosne i Hercegovine i onih bez kojih se u Bosni ništa riješiti ne može.

 

 

Također, uvjeravamo sve lidere koji i dalje pokazuju aspiracije prema našoj domovini, na šta smo posebno osjetljivi poučeni iskustvom, da smo vrlo odlučni živjeti i opstati na ovom prostoru”.

“POKUŠAJ POMIRENJA NA RAČUN BiH NE MOŽE PROĆI”: Evo šta je Kavazović rekao o srpsko-hrvatskom pomirenju

| Bosna i Hercegovina, Intervju, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-