POGREŠKA, NEPRECIZNOST, ILI… Zbog čega se u saopćenju Ambasade SAD u BiH pominju RS i BiH kao odvojeni državno-pravni subjekti?!

Javnost u Bosni i Hercegovini navikla je da se godinama u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini (zlonamjerno) govori kao o dva različita državno-pravna subjekta, što u najvećoj mjeri čine političari, mediji, intelektualci iz entiteta RS, a pogotovo iz Srbije.

 

 

No, do sada nije zabilježeno da se slična, u osnovi antidejtonska terminologija koristi (u dva navrata) od strane ambasade države koja je najzaslužnija za prekid rata i potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

 

 

Nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine na stranačkom mitingu u Brčkom priznao da obavještajno-policijske službe Republike Srpske prisluškuju ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaela J. Murphyija, promptno je reagirala Ambasada SAD u BiH.

 

 

U svom odgovoru na Dodikovu izjavu Američka ambasada u BiH je poručila da su njegove riječi “prazna priča”, da Republika Srpska “nije država” i da se on “kocka s njenom budućnošću”.

 

 

 

 

“Sjedinjene Američke Države ostaju privržene suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i mi ćemo odgovoriti na svaku destabilizirajuću, antidejtonsku aktivnost”, poručeno je iz Ambasade SAD u BiH.

 

 

No, samo nekoliko sati kasnije iz Američke ambasade je upućeno još jedno saopćenje, čiji osnovni ton i terminologija koja se u njemu koristi, u najmanju ruku djeluju zbunjujuće, ako ne i uznemirujuće.

 

 

To se saopćenje odnosilo na sastanak ambasadora Murphyija u Banja Luci sa članicama “Amcham BiH”( Američke trgovinske komore u BiH). Kako je navedeno iz Ambasade SAD, razgovaralo se o “brojnim izazovima s kojima se suočavaju kompanije u RS i BiH, važnom poslu koji politički lideri moraju obaviti kako bi poboljšali poboljšali poslovnu klimu u RS i BiH, te o tome kako ulaganja Sjedinjenih Država u ovdašnju privredu mogu doprinijeti rastu i razvoju.”

 

 

Javnost u Bosni i Hercegovini navikla je da se godinama u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini (zlonamjerno) govori kao o dva različita državno-pravna subjekta, što u najvećoj mjeri čine političari, mediji, intelektualci iz entiteta RS, a pogotovo iz Srbije. No, do sada nije zabilježeno da se slična, u osnovi antidejtonska terminologija koristi (u dva navrata) od strane ambasade države koja je najzaslužnija za prekid rata i potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma. Prema slovu Daytona, Bosna i Hercegovini je samostalna i suverena, država koju čine dva entiteta, Federacija BiH i Republika Srpska.

 

 

Stoga je formulacija o “kompanijama iz RS i BiH”, koja se dva puta koristi u saopćenju Ambasade SAD, u jezičkom smislu pleonazam, kao što bi bila i da se govori o poslovanju u Federacije BiH i Bosni i Hercegovine. U političlkom smislu ovakva nepreciznost je štetna i samo ide na ruku Dodiku, kojeg je samo nekoliko sati ranije Ambasada SAD u BiH po ko zna koji put podsjetila/upozorila da Republika Srpska “nije država”.

 

 

(SB)

(416)

POGREŠKA, NEPRECIZNOST, ILI… Zbog čega se u saopćenju Ambasade SAD u BiH pominju RS i BiH kao odvojeni državno-pravni subjekti?!

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-