PODUZETE MJERE NAJBOLJE GOVORE O TEŽINI SITUACIJE: Španija preuzela kontrolu nad privatnim firmama koje se bave medicinskim proizvodima i opremom

U nastojanju da suzbije širenje koronavirusa Španija je odlučila poduzeti dosad neviđene mjere po pitanju zdravstvenog sistema u toj zemlji, javlja El País.

 

 

Naime, tamošnji ministar zdravstva Salvador Illa objavio je jučer kako će država privatne firme koje se bave medicinskim proizvodima i opremom privremeno preuzeti i staviti u službu nacionalnog zdravstvenog sistema.

 

 

Regionalne zdravstvene ustanove dobit će sva potrebna sredstva od privatnog sektora

 

Regionalne zdravstvene ustanove i njihovi direktori u nastojanju da se suzbije epidemija dobit će sva potrebna sredstva od privatnog sektora. Illa je dodao i kako će sve javne i privatne ustanove biti na raspolaganju da se pretvore u nove ustanove za primanje pacijenata. Tvrtke koje imaju ili proizvode medicinsku opremu za dijagnosticiranje i druge materijale kao što su zaštitne maske, rukavice i lijekovi, u roku od 48 sati morat će o tome obavijestiti vlasti ili ih očekuju kazne.

 

 

Studentima na specijalizaciji produžit će se ugovori

 

Isto tako, ministar zdravstva jučer je rekao da će se studentima četvrte godine koji se nalaze na specijalizacijskom stažu produžiti ugovori. Isto tako mogu se zaposliti i doktori koji još uvijek nisu završili svoje specijalizacije. Sve ove mjere trebale bi pomoći rasterećenju zdravstvenog sistema uslijed širenja koronavirusa.

 

 

Inače, Španija je u subotu proglasila vanredno stanje, a do danas je zaraženo više od 7900 ljudi. 294 ljudi je umrlo, a na intenzivnoj njezi ih se nalazi 382. 517 osoba u potpunosti se oporavilo.

 

(SB)

(406)

PODUZETE MJERE NAJBOLJE GOVORE O TEŽINI SITUACIJE: Španija preuzela kontrolu nad privatnim firmama koje se bave medicinskim proizvodima i opremom

| Slider, Vijesti |
About The Author
-