PLOČA S IMENOM JE SITNICA; ŽESTOKA REAKCIJA IZ SDA: “Sada je na redu oduzimanje…”

Nakon što je naložio skidanje ploče s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama, na redu je da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, bez odlaganja, naredi oduzimanje odlikovanja osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i Nikoli Koljeviću, saopštila je SDA.

 

 

“Skidanje ploče s imenom Radovana Karadžića predstavlja pozitivan korak, koji će doprinijeti izgradnji pomirenja i bolje klime za odrastanje novih generacija u Bosni i Hercegovini.

 

 

Istovremeno, potpuno je nedopustivo da, nakon što je skinuta tabla s imenom Radovana Karadžića, ostanu na snazi odlikovanja koja je uručila Narodna skupština entiteta RS, kao institucija od većeg značaja nego što je to Studentski dom.

 

 

 

 

Dodiku i SNSD-u bi trebalo da budu jasne poruke koje je više od 40 svjetskih državnika ove godine poslalo s obilježavanja genocida u Srebrenici, a u kojima je jasno rečeno da je nedopustivo glorificiranje ratnih zločinaca i negiranje genocida u Srebrenici.

 

 

 

 

 

Ove poruke su potvrđene zaključcima ambasadora u Vijeću sigurnosti i Vijeću za implementaciju mira.

 

 

Ovom prilikom pozivamo i OHR da, ukoliko zastupnici SNSD-a u Parlamentu blokiraju usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida, u skladu sa svojim obavezama i bonskim ovlastima, donese ovaj zakon”, kazali su iz Stranke demokratske akcije.

 

(SB)

PLOČA S IMENOM JE SITNICA; ŽESTOKA REAKCIJA IZ SDA: “Sada je na redu oduzimanje…”

About The Author
-