PETOSATNA DRAMA: Radnik sa Ilidže koji je preminuo na UKCS prva žrtva samovoljnog ukidanja KUM-a!?

Radnik koji je u ponedjeljak 23. maja pao sa skele na gradilištu na Ilidži, te od zadobijenih teških povreda nekoliko sati poslije preminuo, nije uopće operisan na UKCS kako je to objavljeno u pojedinim medijima.

 

POVEZANI SADRŽAJ: Sebija Izetbegović jučer dala otkaz: Nećete vjerovati šta se desilo

 

Nesretnog čovjeka su pet sati vozali sa klinike na kliniku, dok na kraju jedan od iskusnijih hirurga na UKCS nije upozorio da čovjek mora hitno biti operisan. Nažalost, već je bilo kasno i on je izdahnuo prije nego je operacija i počela, piše novinska agencija Patria.

Drama je počela oko 12,30 sati, kada je Hitna pomoć obaviještena da je radnik pao na gradilištu, a ne u 15 sati kako je to medijima plasirano.

Prema sistemu i procedurama koje je naredila direktorica UKCS dr. Sebija Izetbegović, a aminovala ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj o čemu ne postoji pisani trag, već su usmeno saopštene zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo, ponedjeljkom i petkom ne radi KUM UKCS, a sve češće i drugim danima se šalju pacijenti u Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”

Stoga je ekipa Hitne pomoći teško povrijeđenog radnika prevezla do Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” na Urgentni odjel gdje mu je odmah pružena pomoć. Reagirao je dežurni hirurg određenim zahvatima, međutim zbog procjene da se radi o veoma teškim povredama, nakon nešto više od sat vremena prevezen je na KUM UKCS.

Dežurni hirurg na KUM-u je, prema informacijama NAP-a, pregledao nesretnog čovjeka skoro sat vremena, te je ne obraćajući pažnju na abdomen niti nalaze ljekara iz Opće bolnice, uputio da ga voze do Radiologije kako bi mu bio urađen CT glave!?

Teško povrijeđenog radnika, koji je još uvijek bio pri svijesti, odvezli su na Radiologiju, a potom ga vratili na hirurgiju. Pet punih sati, čovjek koji je imao teško unutrašnje krvarenje, zahvaljujući iskusnom hirurgu koji se zatekao tu, prebačen je hitno u operacionu salu. No, bilo je već kasno. Izdahnuo je prije same operacije u 17,30 sati.

Svi ovi detalji, vješto su skriveni od javnosti. Nisu saopćeni čak ni inicijali nesretnog čovjeka. U šturim medijskim izvještajima samo piše radnik. Kao da nije ljudsko biće. Čovjek koji je imao ime i prezime.

Također, javnost, a posebno porodica preminulog, obmanjeni su da je smrt nastupila u toku noći.

Jedino što je tačno saopćeno sa UKCS jeste da je imao teške povrede abdomena. Nažalost, za ovog čovjeka je kasno. Pitanje je kada će se ovakav slučaj opet dogoditi i ko je sljedeća žrtva eksperimenta koji se provodi nad ljudima, a po zamisli dr. Sebije Izetbegović.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo provest će istragu o padu i kako se dogodila nesreća na gradilištu, da bi se utvrdilo da li se radi o nesretnom slučaju ili je odgovoran neko od rukovodilaca.

Prema nezvaničnim informacijama, ovo Tužilaštvo je već dobilo određene informacije o petosatnoj drami na relaciji Ilidža-Opća bolnica-UKCS, kako bi se utvrdilo da li je radnik podlegao zbog teških povreda ili je riječ o ljudskom faktoru. Nalaz odbukcije mnogo toga će svakako otkriti, a i ljekari koji su spašavali njegov život.

Ako je na samo 10 kilometara udaljenosti od UKCS dogodila se nesreća, zašto je pet sati trebalo da teško povrijeđenog radnika vozaju sa klinike na kliniku? Zato što su prema zamisli dr. Sebije Izetbegović uvedene nove procedure, na čiju pogubnost su upozoravali iskusni ljekari, poručujući da je riječ o igri sa ljudskim životima te da je samo pitanje dana kada će neko zbog toga umrijeti.

Ko je dežurni hirurg na KUM UKCS koji je procijenio da treba obaviti CT glave, a čovjek je zadobio teške povrede abdomena? Ako je novinska agencija Patria došla do informacija o imenima ljekara koji su pružali pomoć nesretnom čovjeku, to uopće neće biti problem za MUP Kantona Sarajevo i Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Ko će sada odgovarati za “eksperimentalno primanje pacijenata ponedjeljkom i petkom” u Opću bolnicu, a ne odmah na KUM UKCS? Hiljadu pitanja trenutno je bez odgovora, koje će zasigurno dati istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo. Smrt radnika koji je nastradao zarađujući komad hljeba za svoju porodicu mora biti opomena svima da niko nema pravo igrati se sa ljudskim životima u zdravstvu, a onda i da se istina sakriva i od porodice i od javnosti.

(192)

PETOSATNA DRAMA: Radnik sa Ilidže koji je preminuo na UKCS prva žrtva samovoljnog ukidanja KUM-a!?

About The Author
-