PARE NISU PROBLEM, PARA IMA: BiH na raspolaganju 165 miliona KM posebnog kredita zbog pandemije

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Andrew Jewell upoznao je predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju da je MMF, zbog proglašenja globalne pandemije virusa korona, za sve zemlje članice stavio na raspolaganje iznos od 50 milijardi dolara, a za BiH oko 165 miliona eura.

 

 

 

Riječ je o sredstvima putem posebne kreditne linije koja se odobrava u slučajevima vanrednih ili posebnih okolnosti, a kakve su trenutno proglašene u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

 

U skladu sa tim, zemljama članicama MMF-a u vanrednim ili posebnim situacijama odobravaju se sredstva do iznosa 50 odsto od uplaćene kvote, prema čemu bi BiH na raspolaganje bilo stavljeno oko 165 miliona eura.

 

 

S obzirom da se radi o posebnoj kreditnoj liniji, u ovim slučajevima primjenjuje se ubrzana procedura realizacije pomenutog aranžmana, te se očekuje da nakon završetka svih procedura sredstva odobrena BiH mogu biti operativna u mjesecu maju.

 

 

Tegeltija se zahvalio Jewellu na brzom odgovoru MMF-a u vezi krizne situacije u BiH i informisao ga da se odobrena sredstva planiraju upotrijebiti za potrebe finansiranja troškova u zdravstvenom sistemu, kao i za direktnu podršku privredi u BiH, te iskazao spremnost da se sa MMF-om otpočnu razgovori oko novog aranžmana za BiH, navodi se u saopštenju.

(65)

PARE NISU PROBLEM, PARA IMA: BiH na raspolaganju 165 miliona KM posebnog kredita zbog pandemije

About The Author
-