PANIKA U HRVATSKOJ I HERCEGOVINI: Radnici koji grade Pelješki most mogu nam donijeti SMRT…

Jučer su stigle vijesti o prvim slučajevima zaraženih koronavirusom u Europi, a potvrđen je i prvi slučaj u SAD-u. Sumnja se da su zaražena i dva turista u Finskoj, dok su kineski radnici u Hrvatskoj pod posebnim nadzorom epidemioloških službi, javljaju Vijesti.hr.

 

 

Četrnaestero ljudi koji su doputovali iz Wuhana do Londona testirali su se na korona virus. Nitko od njih ga nema, pa ni mladi Craig.

 

 

“Ušao sam u hitnu službu i govorio sam im sve o tome. Tada me liječnik upitao: “Jeste li bili u Kini?” Rekao sam kako sam zapravo bio ondje. Doslovno me odvukao na parkiralište. Rekao mi je, moramo te sada izvući iz bolnice i stavio mi je masku na lice”, rekao je Craig Dillon iz Velike Britanije, prenose Vijesti.hr.

 

 

 

 

Mjere temperaturu putnicima

 

 

Na aerodromima se mjeri temperatura putnika iz Kine.

 

 

“Prema rezultatima laboratorijskih testova, kod jedne žene je zarazu uzrokovao virus pandemije gripe H1N1, što znači da ona ima uobičajenu sezonsku gripu”, izjavila je Tatiana Karavanckaya iz službe za zaštitu potrošača u Rusiji.

 

 

U Hrvatskoj takve kontrole nema.

 

 

“To zahtjeva jako velika sredstva i angažman. Ne toliko da se kupi kamera, nego treba netko i gledati to. Kod svakog tko ima povišenu temperaturu nešto i poduzeti naravno, takvog čovjeka se mora odvesti u bolnicu naravno, pa dijagnostika, a u sezoni gripe, 99 posto onih koji bi našli imalo bi gripu”, poručio je Bernard Kaić, epidemiolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

 

 

Putnika na aerodromima će se zato informirati lecima. Građanima koji su putovali u zahvaćen područja savjetuje se da izbjegavaju bliski kontakt s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, da često peru ruke, izbjegavaju susret sa živim ili uginulim životinjama.

 

 

Trebali bi se i javiti liječniku do dva tjedna nakon povratka iz Wuhana ako imaju povišenu temperaturu. “Morali bi ih odvesti u bolnicu, u izolaciju, usput koristeći mjere zaštitne opreme, masku, rukavice, naočale da se ne zaraze i provesti dijagnostiku da se vidi radi li se o toj bolesti ili ne”, rekao je Kaić.

 

 

 

 

Kineski radnici i menadžeri proći će pregled

 

 

Na gradilištu Pelješkog mosta radi 500 kineskih državljana, a u Hrvatsku se idućeg tjedna s proslave Nove godine u Kini vraća 15 menadžera.

 

 

“Oni će se s godišnjeg odmora vraćati nakon što im godišnji istekne i nakon što u organizaciji naše kompanije u Kini prođu liječničke preglede”, poručio je Mario Tevšić, glasnogovornik kineske tvrtke.

 

 

Zdravstveni će se pregledi zbog moguće zaraze vršiti i u Dubrovniku. “Oni su dobili pismene upute kako se ponašati u slučaju ako netko od radnika dođe iz tih zaraženih područja i bude imao simptome ili je bio u kontaktu s nekima od oboljelih. Ono što treba napraviti je obavijestiti našeg epidemiologa koji će dalje organizirati preglede”, kazao je Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

(869)

PANIKA U HRVATSKOJ I HERCEGOVINI: Radnici koji grade Pelješki most mogu nam donijeti SMRT…

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-