Ovo su najbogatiji Evropljani, najviše je onih iz Francuske

Evropa je dom za neke od najbogatijih osoba na svijetu, a među kojima je i jedna žena. Ubjedljivo je najviše onih iz Francuske.

 

 

Bernard Arnault je kao vlasnik brendova luksuzne robe odnedavno najbogatiji čovjek na svijetu.

 

 

Lista najbogtijih Evropljana (Izvor: Euronews)

Lista najbogtijih Evropljana (Izvor: Euronews)

 

 

Do sada je to bio čelnik kompanija Tesla, SpaceX i Twitter Elon Musk. U nastavku pročitajte o Arnultovom bogatstvu, kao i bogatstvu drugih najbogatijih Evropljana.

 

 

Bernard Arnault Net Worth | Celebrity Net Worth

Bernard Arnault (Francuska)

 

 

Arnaultovo bogatstvo vrijedi 149 milijardi eura, što je za 14 milijardi eura više u odnosu na vrijednost Muskovog bogatstva. Bogatstvo ovog 73-godišnjaka je deset puta više od vrijednosti francuskog prošlogodišnjeg izvoza vina i žestokih pića. Izvoz vina i žestokih pića je drugi najveći francuski izvoz.

 

 

Arnault je vlasnik nekih od najpoznatijih brendova luksuznih proizvoda, među kojima su Louis Vuitton, Kenzo, Moet Hennessy i Tiffany & Co.

 

 

Susretao se sa svjetskim čelnicima, kao što su bivši američki predsjednici Barack Obama i Donald Trump, bivši francuski predsjednik Francois Hollande i aktuelni francuski predsjednik Emmanuel Macron te ruski predsjednik Vladimir Putin.

 

 

Francoise Bettencourt Meyers (Foto: EPA-EFE)

Francoise Bettencourt Meyers (Francuska)

 

 

Francoise Bettencourt Meyers je najbogatija žena na svijetu, čije bogatstvo vrijedi 66 milijardi eura. Riječ je o vrijednosti skoro jednakoj trećini vrijednosti putovanja i turizma u Francuskoj prije pandemije koronavirusa.

 

 

Ova 69-godišnjakinja je 13. najbogatija osoba na svijetu i trenutno je potpredsjednica uprave kozmetičkog brenda L'Oréal.

 

 

L'Oréal je 1909. osnovao njen djed i riječ je o najvećem kozmetičkom brendu na svijetu.

 

 

Amancio Ortega (Foto: EPA-EFE)

Amancio Ortega (Španija)

 

 

Amancio Ortega je treći najbogatiji Evropljanin, čije bogatstvo vrijedi 50 milijardi eura. U svijetu je 23. najbogatija osoba. Globalnoj javnosti je dobro poznat i malo je onih koji nisu kupovali u nekoj od njegovih trgovina.

 

 

Vlasnik je kompanije Zara koja širom svijeta ima 7.400 trgovina. Ovaj 86-godišnjak ima bogatstvo koje je 24 miliona puta više od prosječnog prihoda u Španiji.

 

 

Braća Alain i Gerard Wertheimer su vlasnici Chanela (Foto: EPA-EFE)

Braća Alain i Gerard Wertheimer su vlasnici Chanela (Foto: EPA-EFE)

 

 

Braća Alain i Gerard Wertheimer su četvrti najbogatiji Evropljani, odnosno oni su 26. i 27. najbogatiji ljudi na svijetu. Imaju bogatstvo od 40 milijardi eura, a vlasnici su brenda Chanel čija je vrijednost prošle godine iznosila 15 milijardi eura.

 

 

Većinu bogatstva su naslijedili, a njihova porodica je 20-ih godina prošlog stoljeća bila glavni finansijer slavnog dizajnera Coco Chanel.

 

 

Braća Pietro i Giovanni Ferrero 2011. (Foto: EPA-EFE)

Giovanni Ferrero i njegova porodica (Italija)

 

 

Giovani Ferrero i njegova porodica su šesti po bogatstvu na Starom kontinentu, odnosno 29. u svijetu. Imaju bogatstvo od 39 milijardi eura. Za razliku od prethodno spomenutih koji su bogatstvo stekli na luksuznim brendovima, oni su bogatstvo stekli na čokoladi.

 

 

Porodica Ferrero stoji iza proizvoda kao što su Nutella, Kinder i Tic Tac. Giovani je izvršni direktor i najviše je pozicioniran u kompaniji u odnosu na ostale članove porodice.

 

 

Francois Pinault (Foto: Shutterstock)

Francois Pinault (Francuska)

 

 

Francois Pinault je sedmi najbogatiji Evropljanin, odnosno nalazi se na 30. mjestu svjetske liste bogatih. Ima bogatstvo od 33,4 milijarde eura i vlasnik je brenda za kojeg svako zna – Guccija.

 

 

Gucci, Saint Laurent i Alexander McQueen su marke koje su dio Pinaultove grupacije Kering. Pinault je napustio srednju školu koju je pohađao u sjeverozapadnoj francuskoj regiji Bretanja.

 

 

Posjeduje i poznatu aukcijsku kuću Christie's International, a njegovu ličnu kolekciju umjetnina navodno čini više od 2.000 djela.

 

 

Klaus-Michael Kuehne (Foto: EPA-EFE)

Klaus-Michael Kuehne (Njemačka)

 

 

Klaus-Michael Kuehne je osmi najbogatiji Evropljanin, odnosno nalazi se na 35. mjestu svjetske liste bogatih. Ima bogatsvo od 30 milijardi eura, što je skoro 12 posto od ukupnog prihoda njemačke automobilske industrije u 2021.

 

 

Ovaj 85-godišnji Nijemac je većinu bogatstva stekao zahvaljujući brodarskim kompanijama. Vlasnik je najvećeg pomorskog špeditera Kühne + Nagel.

 

 

Vladimir Putin i Vladimir Potanin (Foto: EPA-EFE)

Vladimir Potanin (Rusija)

 

 

Vladimir Potanin je najbogatiji Rus čije bogatstvo vrijedi 27 milijardi eura. Deveti je najbogatiji Evropljanin, odnosno nalazi se na 40. mjestu svjetske liste bogatih.

 

 

Ovaj 61-godišnjak je najveći proizvođač visokokvalitetnog nikla. Sa suprugom i kćerkama je odnedavno na američkoj listi sankcionisanih osoba koje su bliske Putinu, prenosi Euronews.

 

(Klix)

(112)

Ovo su najbogatiji Evropljani, najviše je onih iz Francuske

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-