OVO JE “ZELENI PRINC” HAMASA: Sin osnivača islamskog pokreta godinama bio najvažniji izraelski špijun, a sada je HRIŠĆANIN

Napad palestinskog ekstremističkog pokreta Hamas na Izrael i uzvratni zračni napadi na pojas Gaze koji su prerasti u kopnenu ofenzivu skrenuli su pozornost svjetske javnosti na mnoge stvari vezane uz ove islamiste…

 

 

Tako se na društvenoj mreži X (bivši Twitter) pojavila snimka starog intervjua koji je 2014. godine dao Mosab Hassan Yousef, sin osnivača Hamasa Sheikh Hassana Yousefa i bivši izraelski zatvorenik.

 

 

Mlađi Yusef (45), kojeg se otac odrekao, tijekom boravka u zatvoru promijenio je stranu i od 1997. do 2007., punih deset godina, radio je za izraelsku tajnu službu Shin Bet, zaduženu za unutarnju sigurnost.

 

 

Godine 2010. izraelske novine Haaretz objavile su, a CNN prenio, da je Youssef za židovsku državu “najvrjedniji izvor iz vodstva ekstremističke organizacije”.

 

 

Šeik Hasan Jusef

ŠEIK HASSAN YOSEFFOTO: ABBAS MOMANI / AFP / PROFIMEDIA

 

 

Informacije koje je Youssef dao bile su toliko važne i spasile su toliko života da su mu šefovi Shin Beta dali nadimak “Zeleni princ” zbog njegovog odnosa s osnivačem Hamasa i boje zastave islamističkog pokreta.

 

 

“Zeleni princ” bio je ključan u uhićenju nekoliko najviših palestinskih dužnosnika, uključujući Marwana Barghoutija, vođu pokreta Fatah, kao i pripadnike vojnog krila Hamasa, Abdullaha Barghoutija i Ibrahima Hamida.

 

 

Mosab Hasan Jusef

MOSAB HASAN JUSEFFOTO: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK UREDNIŠTVO / PROFIMEDIA

 

 

Times of Israel pisao je 2014. o intervjuu koji je “Zeleni princ” te godine dao CNN-u. Tada je već promijenio vjeru, postao kršćanin i pobjegao u Ameriku, gdje je dobio politički azil, a četiri godine kasnije postao je američki državljanin.

 

 

Slika 'Zelenog princa' iz 2021.

FOTOGRAFIJA “ZELENOG PRINCA” IZ 2021. FOTO: LOU-FOTO / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA

 

 

Istakao se kao izraziti kritičar Hamasa pa ga je američka televizija pozvala da gostuje u emisiji u kojoj je poručio da islamističkim vladarima Pojasa Gaze ljudski život ne znači ništa.

 

 

– Hamas ne mari za živote Palestinaca, živote Izraelaca ili Amerikanaca, nije ih briga ni za vlastite živote… Hamas nam je u džamijama poručio da ćemo bez prolijevanja nevine krvi zarad ideologije. ne mogu izgraditi islamsku državu. Time su nas hranili kad smo imali pet godina – rekao je Yusef, koji je napisao knjigu “Zeleni princ” po kojoj je snimljen film.

 

 

New York Post je prije dvije godine objavio članak o Youssefu kada je, nakon što je postignut prekid vatre između Izraela i Hamasa, rekao da bi židovska država trebala ubiti vođe ove ekstremističke organizacije.

 

 

– Ubijanje vodstva Hamasa neće uništiti Hamas, ali će ih naučiti lekciju – rekao je tada “Zeleni princ”.

 

 

 

IZRAELSKA VOJSKA OBJAVILA SNIMAK SINA OSNIVAČA HAMASA: Ono što je rekao neće se dopasti sledbenicima njegovog oca (VIDEO)

 

(Kurir.rs/CNN/Times of Israel/New York Post)

(1536)

OVO JE “ZELENI PRINC” HAMASA: Sin osnivača islamskog pokreta godinama bio najvažniji izraelski špijun, a sada je HRIŠĆANIN

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-