“OVO JE VELIKI INCIDENT”: Mektić najavio OŠTRE kontramjere Hrvatskoj!

Ministar Mektić tvrdi da je riječ o incidentu i kršenju teritorijalnog integriteta BiH.

 

 

Na području Unsko-sanskog kantona, sinoć novi međudržavni incident. Prema navodima MUP-a ovog kantona i ministra Dragana Mektića, sinoć je pronađena veća grupa migranata, koja je tvrdila da ih je hrvatska policija vratila na teritorij BiH. Prema navodima, kod nekih od njih pronađeni su prekršajni nalozi slovenske policije. Ministar sigurnosti Dragan Mektić najavio je kontramjere prema Hrvatskoj.

 

Skupinu od 35 migranata pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona pronašli su sinoć oko 18:30, u mjestu Ivanjska, u blizini hrvatske granice. Prema navodima MUP-a, migranti su tvrdili da ih je hrvatska policija vratila na teritorij Bosne i Hercegovine.

 

U izjavama danim policiji, migranti su rekli da su im oduzete i potvrde o podnošenju zahtjeva za azil u BiH. Kod dvojice migranata iz Alžira i Maroka, prema navodima policije, pronađeni su prekršajni nalozi slovenske policije o ilegalnom prelasku granice te zemlje. Ministar Mektić tvrdi da je riječ o incidentu i kršenju teritorijalnog integriteta BiH.

 

“I migrante koje hrvatska primi po osnovu readmisije iz Slovenije, ilegalno prebacuje u BiH. To je postao ozbiljan incident, i mi smo došli situaciju da razmišljamo kako da zaštitimo teritorijalni integritet, i kako da zaštitimo granicu”, kazao je Mektić.

 

 

Kako će BiH odovoriti na ovakve postupke hrvatske policije, Mektić nije precizirao. I premijer Unsko-sanskog kantona kaže da je u više navrata bihaćka policija evidentirala slučajeve ilegalnog prebacivanja migranata u BiH, iz Hrvatske.

 

“Mi smo imali prije nekoliko dana onaj slučaj od 18 migranata. A evo imamo i potvrđeno i od sinoć da je riječ o 35 migranata. Međutim, više riječi o tome može dati Granična policija BiH”, kazao je Mustafa Ružnić, premijer USK.

 

U Graničnoj policiji su nam kazali da nemaju saznanja o zatečenim migrantima kod Bosanske Otoke. Vlasti Unsko-sanskog kantona nerijetko pronalaze migrante u pograničnom području pretučene i izmorene, optužujući hrvatske graničare za brutalnost. Zabrinutost zbog takvih navoda izrazila je Europska komisija, tražeći odgovor hrvatskih vlasti na optužbe o korištenju nasilja nad migrantima.

 

Već duže vrijeme traju tenzije između Hrvatske i BiH, zbog optužbi da pripadnici hrvatske policije ilegalno prebacju migrante na teritorij BiH, i tako, prema ocjeni institucija BiH, krši teritorijalni integritet BiH.

 

Zbog ove teme, predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarao je i sa veleposlanikom RH u Sarajevu. Sa druge strane, službeni Zagreb i sve nadležne institucije u Hrvatskoj odlučno su demantirale navode o takvom postupanju prema migrantima i BiH.

(591)

“OVO JE VELIKI INCIDENT”: Mektić najavio OŠTRE kontramjere Hrvatskoj!

About The Author
-