OTVORENO PISMO AKADEMIKA ESADA DURAKOVIĆA VISOKOM PREDSTAVNIKU SCHMIDTU: “Nemojte nametati Izborni zakon BiH”

Nadamo se da ćete imati političkog poštenja i humanosti da ne nametnete takav Zakon imajući u vidu činjenicu o otporu patriotskih i građanskih partija u kojima nipošto nisu samo Bošnjaci!

 

 

Piše: Akademik Esad Duraković

 

Akademik Esad Duraković poslao je otvoreno pismo visokom predstavnik u BiH Christianu Scmidtu koje prenosimo u cijelosti:

 

 

“Gospodine Schmidt,

 

 

 

 

Pronosi se vijest u medijima da se pripremate nametnuti Izborni zakon po mjeri, po zahtjevima Dragana Čovića. Tu moguću a zastrašujuću antidržavnu gestu je sinoć na TV najavio i sam Dragan Čović. Ne znamo je li to tačno, ali moguće jest jer međunarodna zajednica dugo već, konzistentno, čini nevjerovatne i nehumane stvari u BiH: od nametanja embarga na samoodbranu, preko puštanja Mladićevih koljača u zonu razoružane Srebrenice proglašene, prije toga, zaštićenom zonom (!) UN, zaustavljanja oslobodilačkog pohoda Armije BiH pred Banjalukom, do ovih državnih udara/blokada i Čovića i Dodika… Uvijek na strani destruktivnih snaga! Zato se zbiva Ukrajina, i zato će biti još groznih stvari protiv kojih ne djelujete preventivno.

 

 

Ne želim biti grub personalno, gospodine Schmidt, ali je sama stvarnost odveć gruba i pogledajmo joj uoči: Povodom ovih najava, makar i mogućnosti, iskrsava nam u sjećanju činjenica da ste prije dolaska u misiju u BiH primili odlikovanje „Ante Starčević“, što znači da ste u jednoj vrsti sukoba interesa, a to možete demantirati samo nenametanjem Izbornog zakona po Čovićevim dekonstrukcijskim zahtjevima.

 

 

Zar niste zapazili da niz političkih partija (uglavnom građanske orijentacije) dugo odlijeva takvom jurišu HDZ?!

 

 

Nadamo se da ćete imati političkog poštenja i humanosti da ne nametnete takav Zakon imajući u vidu činjenicu o otporu patriotskih i građanskih partija u kojima nipošto nisu samo Bošnjaci!

 

 

Zar biste mogli nametnuti Zakon koji je izrazito i končano destruktivan, nakon toliko patnji i nepravdi učinjenih nama i našoj zemlji?!

 

 

Zar ne vidite, zaista, da je taj Zakon segregacijski, diskriminatoran, da je retrogradan i u dramatičnom je sukobu sa evropskim vrijednostima?!

 

 

Zar biste mogli, stvarno, takvim Zakonom poništiti odluke, presude Evropskog suda za ljudska prava?!

 

 

U čemu bi onda bila razlika između Vas – kao predstavnika MZ – i ovakvoga Putina?!

 

 

Valjda znate da je takav Izborni zakon projekt onih snaga u BiH koje su osuđene za Udruženi zločinački poduhvat!

 

 

Zar biste zaista mogli mirne savjesti izaći ususret njihovim krajnjim ciljevima?!

 

 

Bila bi to presudna podrška uništenju jedne suverene članice UN.

 

 

Zaista, u čemu bi onda bila razlika između djelovanja MZ (njenog Visokog Predstavnika) i Putinove agresije na suverenu Ukrajinu?!

 

 

Nemojte to učiniti, gospodine Schmidt! Takvom politikom stvorili biste još jedan velik problem u Evropi čije razmjere sada ne vidite. Sačuvajte ovu zemlju kad već postoji tako dugo, jer Vi tu moć imate!

 

 

Sačuvajte za povijest obraz svoj i svoje misije, zajednice koju predstavljate. Nametnete li takav Zakon, učinili biste veliko nasilje, bili biste povijesni antiheroj, jer biste uništili ne samo ovu zemlju kojoj je toliko zla već učinjeno nego biste udarili u srce proklamiranim temeljnim evropskim vrijednostima. Bio bi to antiliderski put ka produciranju novih Putīnā.

 

 

Budite dostojni povijesti. I nemojte podržati one koji baštine tekovine Udruženog zločinačkog poduhvata”, napisao je akademik Duraković.

 

(SB)

(210)

OTVORENO PISMO AKADEMIKA ESADA DURAKOVIĆA VISOKOM PREDSTAVNIKU SCHMIDTU: “Nemojte nametati Izborni zakon BiH”

About The Author
-