OPET ĆE SE ZAKUHATI: U Narodnoj skupštini Republike Srpske na redu rasprava o zakonu koji OPOZICIJA JEDVA ČEKA…

Razmatranjem Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno‐privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj (RS) danas je nastavljena sjednica Narodne skupštine RS-a

 

 

Ovim zakonom, kao novina, uvedeno je da u postupku izbora privatnog partnera mogu učestvovati i fizička lica, za razliku od dosadašnjeg rješenja u skladu sa kojim su to mogla isključivo pravna lica.

 

Predstavnica Ministarstva finansija RS-a Radmila Čičković je u obraćanju parlamentu obrazložila da je proširen i krug lica koja mogu biti javni i privatni partner, te je propisano da u postupku izbora privatnog partnera mogu učestvovati domaća i strana, fizička i pravna lica.

 

Izmijenjen je i predmet javno‐privatnog partnerstva, tako da je u skladu s predloženim rješenjem to izgradnja ili rekonstrukcija, uz korištenje, održavanje ili upravljanje javne infrastrukture u svrhu pružanja javnih usluga.

 

Poslanici bi u nastavku ovog zasjedanja trebalo da se izjasne o prijedlozima odluka o raspuštanju skupština općina Rudo i Teslić, nakon neuspjelih opoziva načelnika tih lokalnih zajednica.

 

Među preostalim tačkama dnevnog reda su nacrti zakona o izmjenama i dopunama o koncesijama te o zaštiti životne sredine.

 

Bit će riječi i o izvještaju Pravobranilaštva o radu za prošlu godinu, te prijedlogu odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača po skraćenom postupku za dionicu Brčko-Bijeljina-Rača, kao i prijedlogu odluke o izradi Plana parcelacije za autoput Banja Luka-Prijedor.

(282)

OPET ĆE SE ZAKUHATI: U Narodnoj skupštini Republike Srpske na redu rasprava o zakonu koji OPOZICIJA JEDVA ČEKA…

About The Author
-