OMILJENI SPORTSKI KOMENTATOR KONAČNO PROGOVORIO: Evo šta mu je Tuđman rekao kada su svi shvatili da u prijenosima izbjegava reći Croatia! BILO JE STRAŠNO

Bio je strašno osjetljiv na tu temu, nevjerojatno – prisjetio se Božo Sušec tih vremena…

 

 

Božo Sušec, vrsni sportski komentator koji nas je vodio kroz stotine i stotine raznoraznih sportskih avantura, ponajviše nogometnih, gostovao je u četvrtak navečer u Podcast Inkubatoru.

 

 

Tijekom gotovo 90 minuta gostovanja dotaknuo se niza zanimljivih tema, a emisija je otvorena sjećanjem na vremena dok je na svoj način kao komentator izražavao prosvjed što je ime Dinamo nestalo iz Maksimira.

 

 

susec1 Foto: Pixsell

 

 

Gdje je i kada je mogao, Sušec je tijekom prijenosa izbjegavao govoriti Croatia, namjerno bi mu se koji puta ”omaknulo” Dinamo, a često je pribjegavao i izrazima modri ili plavi.

 

 

Naravno, sve je to upalo u uho njegovim nadređenima, ljudima koji su okruživali pokojnog predsjednika Franju Tuđmana, pa i samom poglavaru države.

 

 

– Kada sam bio sasvim mali, otac me vodio na utakmice u Maksimir i vodio me na Dinamo, živio sam s Dinamom desetljećima i navijao za Dinamo. Ali nikada kao komentator. Ali Dinamo je bio klub koji mi je prirastao srcu i nisam nikad mogao prihvatiti tu promjenu imena i te ružne načine na koje se izglasavala promjena u HAŠK Građanski, Croatiju.

 

 

susec2
Foto: Pixsell

 

 

– No, budući da sam i dalje morao komentirati utakmice Dinama, pronalazio sam kompromisne mogućnosti, odnosno, barem sam mislio da sam pronalazio kompromise. Pa su tako igrali “zagrebački plavi”, “naši dečki”, “modri iz Maksimira”. I to je prolazilo, možda nisu ni čuli – započeo je prisjećanje na devedesete Sušec i nastavio:

 

 

Ali u poluvremenu utakmice Newcastle – Croatia, dakle one u Engleskoj, nazvao me tadašnji šef Informativnog programa i kazao: Na liniji imam Kabinet predsjednika i poručuju ti da, ako u prvih deset minuta tri puta ne kažeš Croatia, prijenos će dalje ići bez tona. Ja sam dvaput kazao Croatia i tako sam se pokrio.

 

 

susec3
Foto: Pixsell

 

 

– Inače, predsjednik Franjo Tuđman bio je veliki sportski fan, jedne smo večeri nekim povodom bili na večeri na Hipodromu i tada me upitao: Pa kako nisi mogao reći Croatia? Zar ti je to bilo tako teško, grozno?  Odgovorio sam mu da volim Dinamo i da će to zauvijek za mene biti Dinamo.

 

 

– Nije to prihvatio. Bio je strašno osjetljiv na tu temu, nevjerojatno. Sjećam se jedanput da je na Olimpijskim igrama u Barceloni  priredio večeru za neka sportska vodstva i neke novinare. Te je večeri naš mudri veteran Edo Pezzi rekao: Predsjedniče, stvarno nemam veze s tim, ali i mi u Splitu isto doživljavamo klub kao Dinamo.

 

 

susec4
Foto: Hrvatska Uzdanica

 

 

Tuđman se tada strašno naljutio i upitao: Tko je ovaj čovjek? Tko je njega pozvao ovdje? Bio je baš jako osjetljiv na temu Dinama. Ali tek Ćiro ima o tome stotinu priča – zaključio je prisjećanje Sušec.

(620)

OMILJENI SPORTSKI KOMENTATOR KONAČNO PROGOVORIO: Evo šta mu je Tuđman rekao kada su svi shvatili da u prijenosima izbjegava reći Croatia! BILO JE STRAŠNO

About The Author
-