OLUJA SE FORMIRALA, JURI PREMA BALKANU: Do nedjelje bi u Hrvatskoj, BiH, Srbiji mogao padati i led!?

Šta bi se moglo dogoditi nakon sudara dvije struje nad našim krajevima?

– Nad sjevernom Italijom je vrlo jako nevrijeme, očekivanim približavanjem nama trebalo bi dobivati na snazi zbog sudara sa vrućim zrakom nad našim krajevima. Moglo bi ovo biti jako interesantno poslijepodne i noć – piše Cro meteo Info, najavljujući potencijalno opasno vrijeme koje bi moglo zahvatiti jugoistok kontinenta već u četvrtak. Ilustruje to meteo kartom (slika desno).

I druga popularna meteo stranica najavljuje nešto slično. U našim krajevima ovih dana bi mogao padati i led, kakav je danas padao recimo u Berlinu u Njemačkoj (na slici lijevo).

– Proteklih dana smo imali prilike uživati u ljetu i ljetnim vrućinama, uostalom ovo je pravi ljetni mjesec, koji opravdava ime najtoplijeg ljetnog mjeseca. Međutim, sljedećih dana prodorom osjetno hladnijeg zraka nad naše krajeve, vrijeme bi nas moglo podsjetiti kako zna biti nepredvidivo.

Stoga već danas, zatim i sljedećih dana zbog prodora hladnijeg zraka nad zagrijanu i vlažniju podlogu atmosfera bi trebala biti izrazito aktivna.

Već danas lokalno u Bosni, kopnu Hrvatske i Srbiji uz jak razvoj oblaka se očekuje postojanje uvjeta za pljuskove i grmljavine. Moguće je lokalno izraženo olujno nevrijeme.

U noći na četvrtak, zatim tokom četvrtka i petka očekuje se pogoršanje vremena koje bi se proširilo na cijeli Balkan. Očekuje se kiša, pljuskovi i grmljavine. Lokalno je moguće olujno nevrijeme uz obilne pljuskove, grad, jak vjetar i intenzivnu grmljavinu.

Svakako se treba upozoriti da tokom četvrtka, petka, subote i nedjelje, gdje padne velika količina kiše u kratkom vremenu, da to može uzrokovati lokalnu pojavu bujičnih poplava – pišeVremenska pronoza za HR i BiH svakodnevna.

(19)

OLUJA SE FORMIRALA, JURI PREMA BALKANU: Do nedjelje bi u Hrvatskoj, BiH, Srbiji mogao padati i led!?

| Slider, Vremenska prognoza |
About The Author
-