ODLAZAK STANOVNIŠTVA ZAHVATIO I DRŽAVNE INSTITUCIJE: POLICAJCI, VOJNICI, GRANIČARI, TUŽIOCI NAPUŠTAJU BIH

Blizu pola miliona stanovnika je u prethodnih devet godina napustilo našu zemlju.

 

 

Među onima koji odlaze najviše je medicinara. Pored medicinara, veliki je broj i državnih službenika, policajaca, vojnika, pa čak i sudija i tužilaca.

 

 

Prema podacima iz Granične policije (GP) BiH, samo u prošloj godini rješenja o prestanku radnog odnosa uručena su za 66 službenika, među kojima je i dio onih koji su nezadovoljni uvjetima rada i plaćom zaleđenom na nivou od prije 13 godina.

 

 

Prema važećoj sistematizaciji, nedostaje nam 468 policijskih službenika za obavljanje aktivnosti u nadzoru državne granice. GPBiH posljednjih godina djeluje u izuzetno složenim uvjetima apsolutne potkapacitiranosti u pogledu nedostatka kadrova i materijalno-tehničkih sredstava – kazala je Franka Vican, portparol GPBiH.

 

 

Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) od 2019. do danas napustilo je 28 osoba – 17 policijskih, šest državnih službenika i pet uposlenika. U istom periodu iz Tužilaštva BiH je otišlo sedam, a iz Suda BiH devet uposlenika. Na lični zahtjev, radni odnos u VSTV-u u posljednje četiri godine prekinut je za 34 uposlenika.

 

 

Nisu u pitanju više ekonomski razlozi, već ukupna situacija u BiH, od sigurnosne do političke. Stalno dovođenje u pitanje opstanka države, pa i ovi posljednji pokušaji prijenosa nadležnosti – kaže Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a.
Stotine uposlenika državnih institucija u proteklih pet godina napuštaju posao, ali zvanične podatke Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika ne može dobiti jer ih ministarstva ignoriraju. Predsjednik Sindikata Salih Karčić ukazuje i na trend odlaska kadrova iz državnih u entitetske institucije, kantone ili općine, jer su plaće više za 25 do 35 posto.

 

 

To je projekt urušavanja državnih institucija, to se svjesno, planski i dugoročno radi. Zbog divljanja cijena posljednjih šest mjeseci vanredni prihodi od indirektnih poreza su 565 miliona KM. Sve te pare su prebačene entitetima, a država nije dobila ni marke. Osnovna plaća u RS je 650, u FBiH 565, a na državnom nivou već 13 godina 475 KM. To je projekt, a meni najviše zamjeraju što na prvo mjesto stavljam DF, SDA, pa SNSD i HDZ. To je koalicija koja ga realizira. Jedni se, navodno, bore za državu, dok je drugi ruše, a ustvari su svi zajedno – ističe Karčić.

 

 

Zastupnik Parlamenta BiH Zlatko Miletić kaže da plaća od oko 860 KM za vojnika ili državnog policajca nije dovoljna za život, piše Avaz.

 

 

Nisu im povećali naknade za prijevoz, topli obrok, pa veliki dio njih odlazi u inozemstvo s kvalifikacijama s kojima može raditi u zaštitarskim firmama. Karakteristično je da puno njih ide i u privatne firme na Bliskom istoku, gdje rade za različite američke kompanije, nakon što je značajan dio vojnih operacija preuzeo privatni sektor – kaže Miletić.

 

(Hayat)

(731)

ODLAZAK STANOVNIŠTVA ZAHVATIO I DRŽAVNE INSTITUCIJE: POLICAJCI, VOJNICI, GRANIČARI, TUŽIOCI NAPUŠTAJU BIH

About The Author
-