Od međunarodne zavjere i duplih kuglica do hlađenja u frižideru: Hoće li CIK kazniti SNSD zbog širenja teorija zavjere?

Za očekivati je da će SNSD-ovci u narednim danima pojačati svoju propagandu i tvornicu lažnih vijesti.

 

 

 

Kako se približava ponedjeljak i novo žrijebanje u Centralnoj izbornoj komisiji BiH za delegata u Domu naraoda BiH, tako raste i panika u taboru SNSD-a.

 

 

Naime, u ponedjeljak će se održati žrijebanje po odluci Suda BiH, a koje bi trebalo odlučiti ko će dobiti delegata u Domu naroda BiH – SNSD ili opozicioni PDP.

 

 

Trenutna situacija je ta da SNSD ima četiri, a SDS jednog delegata u Klubu Srba. Sad bi jednog mogao dobiti i PDP čime bi SNSD ostal sa tri.

 

 

Zašto je to važno?

 

 

SNSD sa četiri delegata ima kontrolni paket i može blokirati svaki zakon u Domu naroda. Kada bi imal tri – ne bi mogao blokirato. Uz to, to znači i da bi SNSD mogao biti izbačen iz vlasti na nivou BiH.

 

 

Kada se uzmu u obzir moguće političke konsekvence jasno je zašto panika u SNSD-u raste. I tako su počeli s pripremama za slučaj da im žrijeb uzme četvrtog delegata.

 

 

Oglašavao se Staša Košarac koji je kazao da ne može ‘kinder jaje’ odlučivati o takvim pitanjima i da je to nadležnost NSRS, te da se sve radi po nalogu sluga Ambasade SAD koji sjede u Sudu BiH.

 

 

Milorad Dodik kazao je da se sprema prevara tako što će se prije žrijeba u frižider staviti jedna kuglica, tako da onaj ko će ih vaditi iz bubnja za koju treba izvući da bi delegata dobio PDP.

 

 

Sve su naravno isplanirali stranci zajedno sa ‘domaćim izdajnicima’.

 

 

Radovan Višković je pak iznio teoriju da će u obje kuglice biti papirić sa imenom PDP-a, tako da SNSD nema ni šansi. I po njemu se sve radi po nalogu međunarodne zajednice jer treba Srbe podrediti i poniziti.

 

 

I zbog ovakvih izjava SNSD bi mogao biti žestoko kažnjen.

 

 

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić jučer je javno upozorila da davanje takvih izjava i lažnih informacija može biti kažnjivo po novim odredbama Izbornog zakona.

 

 

A kazne su drastične.

 

 

“Političkim subjektima je zabranjeno da putem medija iznose lažne informacije koje bi mogle ugroziti integritet izbornog procesa i dezinformisati birače.

 

 

U slučaju povrede odredbi iz stava (1) ovog člana, Centralna izborna komisija BiH je ovlaštena da provede postupak.

 

 

Ako u postupku koji bi mi vodili po prijavama ili službenoj dužnosti, budu dokazane povrede sankcije koje možemo izreći su novčane kazne za političke subjekte od 3.000 KM do 30.000 KM, a za kandidate od 3.000 do 15.000 KM”, pojasnila je Hadžiabdić.

 

 

Za očekivati je da će SNSD-ovci u narednim danima pojačati svoju propagandu i tvornicu lažnih vijesti kako bi napravili privid da iza svega stoji međunarodna zavjera kojoj je uništenje RS primarni cilj, a put do toga vodi preko slabljenja SNSD-a.

 

(Raport)

(305)

Od međunarodne zavjere i duplih kuglica do hlađenja u frižideru: Hoće li CIK kazniti SNSD zbog širenja teorija zavjere?

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-