Njemačka odjednom odobrava slanje Leopard tenkova u Ukrajinu ili u redovima vladajuće koalicije vlada gluhi telefon, a možda i veći raskol?

Njemačka ministrica vanjskih poslova, Annalena Baerbock, rekla je u intervjuu za francusku televiziju kako njemačka Vlada neće Poljskoj blokirati slanje Leopard 2 tenkova u Ukrajinu, ako to žele učiniti.

 

 

Podsjetimo, na prošlotjednom sastanku u bazi Ramstein njemački ministar obrane nije dao dozvolu za slanje tenkova njemačke proizvodnje u Ukrajinu.

 

 

Sama Njemačka još nije promijenila stav oko slanja vlastitih tenkova, no čini se da su počeli mijenjati stav kad je riječ o dozvoli drugim zemljama da Leoparde šalju u Ukrajinu – ili je riječ o “gluhom telefonu” u redovima vladajuće koalicije.

 

 

Tenkovi Leopard 2

 

 

Novinari na francuskoj TV LCI upitali su ministricu Baerbock što bi se dogodilo da Poljska sad pošalje svoje tenkove u Ukrajinu na što je ona odgovorila: “Za sad nismo dobili takav upit, no ako bismo ga dobili ne bismo blokirali takvu odluku”.

 

 

Ti komentari donekle se razlikuju od onih koje je iznio kancelar Olaf Scholz za vrijeme jučerašnjeg boravka u Parizu kad je rekao kako će se pitanje dostave tenkova koordinirati sa saveznicima, uključujući SAD-om.

 

 

Podsjetimo, Scholz traži da SAD odobri slanje svojih Abrams tenkova u Ukrajinu kao preduvjet za slanje njemačkih Leoparda.

 

 

 

 

 

Pitanje je što se događa u vladajućoj njemačkoj koaliciji – gluhi telefon ili neki još veći raskol? Daje li ministrica vanjskih poslova izjave koje nisu odobrene od strane kancelara?

 

 

To ne bi čudilo imajući u vidu da je Annalena Baerbock (koja je posjetila Harkov prije dva tjedna – slika na vrhu teksta), jedna od liderica stranke Zelenih, od početka vrlo snažno pro-ukrajinski nastrojena (više od Scholza, bez obzira na njegove izjave).

 

 

(Novi)

(63)

Njemačka odjednom odobrava slanje Leopard tenkova u Ukrajinu ili u redovima vladajuće koalicije vlada gluhi telefon, a možda i veći raskol?

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-